PAP / drr
Pozostawienie dzieciom wyboru warzyw, na jakie mają ochotę - sprawia, że maluchy zjadają ich o wiele więcej, niż normalnie – informują badacze z Uniwersytetu Granady na stronie swojej uczelni.
Pozostawienie dzieciom wyboru warzyw, na jakie mają ochotę - sprawia, że maluchy zjadają ich o wiele więcej, niż normalnie – informują badacze z Uniwersytetu Granady na stronie swojej uczelni.
Zaledwie godzina spędzona z grą wideo może sprawić, że nastolatkowie zjedzą więcej w ciągu dnia - sugerują naukowcy, którzy przedstawili swoje wnioski na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Zaledwie godzina spędzona z grą wideo może sprawić, że nastolatkowie zjedzą więcej w ciągu dnia - sugerują naukowcy, którzy przedstawili swoje wnioski na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Joanna Morga / slo
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce PAP - Nauka w Polsce / slo
Trudno przecenić znaczenie dla zdrowia odpowiedniego spożycia wody - mówili uczestnicy konferencji prasowej "Od kropelki do butelki. Dlaczego warto pić wodę butelkowaną?". Jak wynika z marcowych badań TNS OBOP, 79 proc. Polaków zdaje sobie sprawę, że warto pić naturalną wodę butelkowaną. Ale spożycie na osobę wynosi tylko 70 litrów rocznie i jest niższe od unijnej średniej (100 litrów).
Trudno przecenić znaczenie dla zdrowia odpowiedniego spożycia wody - mówili uczestnicy konferencji prasowej "Od kropelki do butelki. Dlaczego warto pić wodę butelkowaną?". Jak wynika z marcowych badań TNS OBOP, 79 proc. Polaków zdaje sobie sprawę, że warto pić naturalną wodę butelkowaną. Ale spożycie na osobę wynosi tylko 70 litrów rocznie i jest niższe od unijnej średniej (100 litrów).
PAP - Nauka w Polsce / slo
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Br. Maciej Seifert / "Bonifratrzy w służbie chorym" / slo
Objawy udaru mózgu zależą od miejsca i rozległości uszkodzenia w mózgu i u poszczególnych osób mogą się znacznie różnić. Podstawową przyczyną udaru, wynikającą z całego trybu życia, jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jedynym lekarstwem, które pozwala uniknąć udaru, jest zapobieganie mu.
Objawy udaru mózgu zależą od miejsca i rozległości uszkodzenia w mózgu i u poszczególnych osób mogą się znacznie różnić. Podstawową przyczyną udaru, wynikającą z całego trybu życia, jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jedynym lekarstwem, które pozwala uniknąć udaru, jest zapobieganie mu.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Magdalena Weker / slo
Każdego dnia tysiące osób na całym świecie rozpoczynają kuracje odchudzające. Różnego rodzaju diety stosują dorośli, młodzież, a nawet dzieci. Badania przeprowadzone w Szwecji pokazały, że nawet kilkuletnie dziewczynki próbują się odchudzać.
Każdego dnia tysiące osób na całym świecie rozpoczynają kuracje odchudzające. Różnego rodzaju diety stosują dorośli, młodzież, a nawet dzieci. Badania przeprowadzone w Szwecji pokazały, że nawet kilkuletnie dziewczynki próbują się odchudzać.
PAP / wm
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
PAP / slo
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.
Logo źródła: Przewodnik Katolicki Renata Krzyszkowska / slo
Wielu z nas przybiera na wadze głównie zimą. Pocieszamy się, że to zgodne z naturą i korzystne, bo chroni nas przed zimnem. Niestety, ten pogląd nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Wielu z nas przybiera na wadze głównie zimą. Pocieszamy się, że to zgodne z naturą i korzystne, bo chroni nas przed zimnem. Niestety, ten pogląd nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce PAP - Nauka w Polsce / slo
Ponad jedna dziesiąta dorosłych mieszkańców świata cierpi na otyłość, a Polska należy do krajów o najwyższym średnim wskaźniku masy ciała - wynika z badań brytyjsko-amerykańskich, o których informuje tygodnik "Lancet".
Ponad jedna dziesiąta dorosłych mieszkańców świata cierpi na otyłość, a Polska należy do krajów o najwyższym średnim wskaźniku masy ciała - wynika z badań brytyjsko-amerykańskich, o których informuje tygodnik "Lancet".
PAP / drr
Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów – piszą naukowcy na łamach pisma „American Heart Journal”.
Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów – piszą naukowcy na łamach pisma „American Heart Journal”.
PAP / slo
Niezależnie od tego, czy zjemy duże czy małe śniadanie, liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nutrition Journal".
Niezależnie od tego, czy zjemy duże czy małe śniadanie, liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nutrition Journal".
PAP - Nauka w Polsce / slo
Otyłość może mieć negatywny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale i umysł. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmiar kilogramów może powodować skurczenie się mózgu - donosi New Scientist.
Otyłość może mieć negatywny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale i umysł. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmiar kilogramów może powodować skurczenie się mózgu - donosi New Scientist.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu z 15 listopada.
Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu z 15 listopada.
PAP / drr
Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej k. Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny specjał będzie promowowany na tamtejszych targowiskach.
Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej k. Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny specjał będzie promowowany na tamtejszych targowiskach.
nestle.com / wab / slo
14 listopada w całej Polsce obchodzony jest Dzień Seniora. O tym, jakie powinny być zasady zdrowego odżywiania się osób starszych, kiedy należy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby cieszyć się drugą młodością i o tym, czy warto w dojrzałym wieku przechodzić na wegetarianizm mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.
14 listopada w całej Polsce obchodzony jest Dzień Seniora. O tym, jakie powinny być zasady zdrowego odżywiania się osób starszych, kiedy należy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby cieszyć się drugą młodością i o tym, czy warto w dojrzałym wieku przechodzić na wegetarianizm mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.
PAP / drr
Posiadanie otyłych przyjaciół zwiększa ryzyko nadwagi - uważają amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Ich zdaniem potwierdza to ich wcześniejsze wnioski, że otyłość może być "społecznie zaraźliwa".
Posiadanie otyłych przyjaciół zwiększa ryzyko nadwagi - uważają amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Ich zdaniem potwierdza to ich wcześniejsze wnioski, że otyłość może być "społecznie zaraźliwa".
PAP/PR
Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
PAP / drr
Płacenie za zakupy gotówką sprawia, że kupujemy rozważniej, a do koszyka wkładamy zdrowsze produkty; używanie karty płatniczej przynosi odwrotne skutki - wynika z badania "Journal of Consumer Research", którego wyniki relacjonuje w czwartek tygodnik "Time".
Płacenie za zakupy gotówką sprawia, że kupujemy rozważniej, a do koszyka wkładamy zdrowsze produkty; używanie karty płatniczej przynosi odwrotne skutki - wynika z badania "Journal of Consumer Research", którego wyniki relacjonuje w czwartek tygodnik "Time".