PAP / drr
Pozostawienie dzieciom wyboru warzyw, na jakie mają ochotę - sprawia, że maluchy zjadają ich o wiele więcej, niż normalnie – informują badacze z Uniwersytetu Granady na stronie swojej uczelni.
Pozostawienie dzieciom wyboru warzyw, na jakie mają ochotę - sprawia, że maluchy zjadają ich o wiele więcej, niż normalnie – informują badacze z Uniwersytetu Granady na stronie swojej uczelni.
Zaledwie godzina spędzona z grą wideo może sprawić, że nastolatkowie zjedzą więcej w ciągu dnia - sugerują naukowcy, którzy przedstawili swoje wnioski na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Zaledwie godzina spędzona z grą wideo może sprawić, że nastolatkowie zjedzą więcej w ciągu dnia - sugerują naukowcy, którzy przedstawili swoje wnioski na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu – wynika z badań przedstawionych 12 kwietnia w Warszawie podczas warsztatów prasowych.
Trudno przecenić znaczenie dla zdrowia odpowiedniego spożycia wody - mówili uczestnicy konferencji prasowej "Od kropelki do butelki. Dlaczego warto pić wodę butelkowaną?". Jak wynika z marcowych badań TNS OBOP, 79 proc. Polaków zdaje sobie sprawę, że warto pić naturalną wodę butelkowaną. Ale spożycie na osobę wynosi tylko 70 litrów rocznie i jest niższe od unijnej średniej (100 litrów).
Trudno przecenić znaczenie dla zdrowia odpowiedniego spożycia wody - mówili uczestnicy konferencji prasowej "Od kropelki do butelki. Dlaczego warto pić wodę butelkowaną?". Jak wynika z marcowych badań TNS OBOP, 79 proc. Polaków zdaje sobie sprawę, że warto pić naturalną wodę butelkowaną. Ale spożycie na osobę wynosi tylko 70 litrów rocznie i jest niższe od unijnej średniej (100 litrów).
PAP - Nauka w Polsce / slo
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Tłuste jedzenie, jakie serwują fast-foody nigdy nie jest zdrowe, ale wypijanie po nim kawy i spożywanie słodyczy szkodzi jeszcze bardziej, zwłaszcza chorym na cukrzycę - wynika z kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Journal of Nutrition".
Br. Maciej Seifert / "Bonifratrzy w służbie chorym" / slo
Objawy udaru mózgu zależą od miejsca i rozległości uszkodzenia w mózgu i u poszczególnych osób mogą się znacznie różnić. Podstawową przyczyną udaru, wynikającą z całego trybu życia, jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jedynym lekarstwem, które pozwala uniknąć udaru, jest zapobieganie mu.
Objawy udaru mózgu zależą od miejsca i rozległości uszkodzenia w mózgu i u poszczególnych osób mogą się znacznie różnić. Podstawową przyczyną udaru, wynikającą z całego trybu życia, jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jedynym lekarstwem, które pozwala uniknąć udaru, jest zapobieganie mu.
Każdego dnia tysiące osób na całym świecie rozpoczynają kuracje odchudzające. Różnego rodzaju diety stosują dorośli, młodzież, a nawet dzieci. Badania przeprowadzone w Szwecji pokazały, że nawet kilkuletnie dziewczynki próbują się odchudzać.
Każdego dnia tysiące osób na całym świecie rozpoczynają kuracje odchudzające. Różnego rodzaju diety stosują dorośli, młodzież, a nawet dzieci. Badania przeprowadzone w Szwecji pokazały, że nawet kilkuletnie dziewczynki próbują się odchudzać.
PAP / wm
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.
PAP / slo
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.
Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie – wynika z pracy opublikowanej w piśmie „Journal of Epidemiology and Community Health”.
Wielu z nas przybiera na wadze głównie zimą. Pocieszamy się, że to zgodne z naturą i korzystne, bo chroni nas przed zimnem. Niestety, ten pogląd nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Wielu z nas przybiera na wadze głównie zimą. Pocieszamy się, że to zgodne z naturą i korzystne, bo chroni nas przed zimnem. Niestety, ten pogląd nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Ponad jedna dziesiąta dorosłych mieszkańców świata cierpi na otyłość, a Polska należy do krajów o najwyższym średnim wskaźniku masy ciała - wynika z badań brytyjsko-amerykańskich, o których informuje tygodnik "Lancet".
Ponad jedna dziesiąta dorosłych mieszkańców świata cierpi na otyłość, a Polska należy do krajów o najwyższym średnim wskaźniku masy ciała - wynika z badań brytyjsko-amerykańskich, o których informuje tygodnik "Lancet".
PAP / drr
Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów – piszą naukowcy na łamach pisma „American Heart Journal”.
Epidemia otyłości szerząca się wśród dzieci to raczej wynik złych nawyków żywieniowych i braku ruchu, a nie genów – piszą naukowcy na łamach pisma „American Heart Journal”.
PAP / slo
Niezależnie od tego, czy zjemy duże czy małe śniadanie, liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nutrition Journal".
Niezależnie od tego, czy zjemy duże czy małe śniadanie, liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nutrition Journal".
PAP - Nauka w Polsce / slo
Otyłość może mieć negatywny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale i umysł. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmiar kilogramów może powodować skurczenie się mózgu - donosi New Scientist.
Otyłość może mieć negatywny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale i umysł. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmiar kilogramów może powodować skurczenie się mózgu - donosi New Scientist.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu z 15 listopada.
Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu z 15 listopada.
PAP / drr
Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej k. Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny specjał będzie promowowany na tamtejszych targowiskach.
Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej k. Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny specjał będzie promowowany na tamtejszych targowiskach.
nestle.com / wab / slo
14 listopada w całej Polsce obchodzony jest Dzień Seniora. O tym, jakie powinny być zasady zdrowego odżywiania się osób starszych, kiedy należy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby cieszyć się drugą młodością i o tym, czy warto w dojrzałym wieku przechodzić na wegetarianizm mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.
14 listopada w całej Polsce obchodzony jest Dzień Seniora. O tym, jakie powinny być zasady zdrowego odżywiania się osób starszych, kiedy należy zmieniać swoje nawyki żywieniowe, aby cieszyć się drugą młodością i o tym, czy warto w dojrzałym wieku przechodzić na wegetarianizm mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.
PAP / drr
Posiadanie otyłych przyjaciół zwiększa ryzyko nadwagi - uważają amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Ich zdaniem potwierdza to ich wcześniejsze wnioski, że otyłość może być "społecznie zaraźliwa".
Posiadanie otyłych przyjaciół zwiększa ryzyko nadwagi - uważają amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. Ich zdaniem potwierdza to ich wcześniejsze wnioski, że otyłość może być "społecznie zaraźliwa".
PAP/PR
Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
PAP / drr
Płacenie za zakupy gotówką sprawia, że kupujemy rozważniej, a do koszyka wkładamy zdrowsze produkty; używanie karty płatniczej przynosi odwrotne skutki - wynika z badania "Journal of Consumer Research", którego wyniki relacjonuje w czwartek tygodnik "Time".
Płacenie za zakupy gotówką sprawia, że kupujemy rozważniej, a do koszyka wkładamy zdrowsze produkty; używanie karty płatniczej przynosi odwrotne skutki - wynika z badania "Journal of Consumer Research", którego wyniki relacjonuje w czwartek tygodnik "Time".
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}