Czy istnieje dieta odpornościowa?
Zadania systemu odpornościowego są niezwykle złożone. Aby był w stanie obronić się przed tysiącami ciał obcych, które mogą zaatakować organizm, posiada liczne możliwości reakcji.
Zdrowy system odpornościowy - zdrowy człowiek!
System odpornościowy dysponuje dwoma różnymi funkcjami ochronnymi: z jednej strony komórkową odpornością, w której uczestniczą białe ciałka krwi - limfocyty T. Mają tu swój udział również komórki pomocnicze, które rozpoznają zarazki po charakterystycznych dla nich substancjach. Inną funkcją ochronną jest tak zwana odporność humoralna. Nośnikami tej występującej w płynach ustrojowych (humoralnej) odporności są limfocyty B (komórki B) tworzące przeciwciała.
Aby obrona przed chorobami funkcjonowała prawidłowo, potrzebujemy składników pożywienia, które są jednocześnie zasadniczym budulcem oraz substancjami ochronnymi. Tak więc białko dostarcza budulec dla przeciwciał, które bronią przed zarazkami choroby. Cynk i selen są istotne z uwagi na produkcję komórek odpornościowych oraz przeciwciał, selen współpracuje z witaminą C na rzecz hamowania zapaleń. Spożywanie błonnika o działaniu prebiotycznym lub probiotyków wspomaga zdrową florę jelitową i tym samym linie obrony od wewnątrz. Aby zapobiegać infekcjom, istotny jest zatem stały dopływ tych substancji przez dostarczanie im pożywienia.
Czy istnieje dieta odpornościowa?
Każdy wie, że witamina C i naprzemienny prysznic są pomocne w utrzymaniu sprawnego systemu odpornościowego. Ścisły związek odżywiania z systemem odpornościowym został już dobrze zbadany. Błona śluzowa jelit, która dzięki swojej pofałdowanej strukturze ma ponad 200 m² powierzchni i przyswaja składniki pożywienia, jest bezpośrednio powiązana z tak zwaną tkanką limfoidalną związaną z jelitem, która jest istotnym elementem ludzkiego systemu odpornościowego. Tworzy ona najważniejszą barierę pomiędzy napływającymi substancjami odżywczymi, ale również z bakteriami i z substancjami obcymi, a wnętrzem organizmu.
Aby zagwarantować optymalne funkcjonowanie systemu odpornościowego, konieczne jest z jednej strony zdrowe jelito, z drugiej zaś określone składniki pochodzące z pożywienia. Korzystne działanie wykazują witamina C, beta-karoten, witamina E, różne witaminy z grupy B, składniki białek, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, żelazo, selen, błonnik pokarmowy, jak również wtórne składniki roślinne oraz substancje pochodzące ze sfermentowanych produktów żywnościowych. Ale zarówno niedobór, jak i nadmiar szkodzą systemowi odpornościowemu. Stan odżywiania ma wyraźny wpływ na siły obronne. Dotyczy to zarówno niedoboru proteinowo-energetycznego, jak też deficytu pod względem koniecznych do życia mikroskładników odżywczych takich jak witaminy i mikroelementy. Jednak również zbyt duża ilość tłuszczu, cukru, alkoholu i używek niekorzystnie odbija się na systemie odpornościowym.
Unikaj niedoboru składników odżywczych. Nie zapominaj, że każdy rodzaj diety jednostronnej lub ścisłej może osłabić system odpornościowy!
Więcej w książce: Żywność - naturalne lekarstwo. Co nam szkodzi, a co nam pomaga? - prof. Michael Hamm
Skomentuj artykuł