PAP/mk
Zespół naukowców kierowanych przez prof. Josepha Takahashiego po wieloletnich badaniach stwierdził, że na poprawienie długości życia bardzo dobrze działają dwa połączone ze sobą mechanizmy: trzeba jeść w porach największej aktywności i najlepiej ograniczyć kaloryczność posiłków. Myszy poddane takiej diecie żyły od 30 proc. do 40 proc. czasu dłużej.
Zespół naukowców kierowanych przez prof. Josepha Takahashiego po wieloletnich badaniach stwierdził, że na poprawienie długości życia bardzo dobrze działają dwa połączone ze sobą mechanizmy: trzeba jeść w porach największej aktywności i najlepiej ograniczyć kaloryczność posiłków. Myszy poddane takiej diecie żyły od 30 proc. do 40 proc. czasu dłużej.
PAP/mk
Naukowcy poznali kolejne korzyści z picia kawy i wskazują, że napój ten chroni m.in. przed niektórymi chorobami wątroby, stymuluje procesy trawienne i ruch jelit, a nawet może mieć korzystny wpływ na trzustkę.
Naukowcy poznali kolejne korzyści z picia kawy i wskazują, że napój ten chroni m.in. przed niektórymi chorobami wątroby, stymuluje procesy trawienne i ruch jelit, a nawet może mieć korzystny wpływ na trzustkę.
Zastanawiasz się, co zrobić, żeby dziecko pokochało zdrowe jedzenie? To wcale nie musi być trudne - wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami.
Zastanawiasz się, co zrobić, żeby dziecko pokochało zdrowe jedzenie? To wcale nie musi być trudne - wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami.
KAI / jb
Znaczenie zdrowej diety dla dobrego i sprawiedliwego rozwoju społeczeństwa dlatego zdrowe odżywianie powinno być powszechnym prawem człowieka, stwierdził papież Franciszek w przesłaniu do Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO, ogłoszonym 12 lutego w Rzymie.
Znaczenie zdrowej diety dla dobrego i sprawiedliwego rozwoju społeczeństwa dlatego zdrowe odżywianie powinno być powszechnym prawem człowieka, stwierdził papież Franciszek w przesłaniu do Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO, ogłoszonym 12 lutego w Rzymie.
PAP / ms
To, co jemy, wpływa na pracę centralnego układu nerwowego, ale jest też odwrotnie; mózg nam podpowiada, co zjeść.
To, co jemy, wpływa na pracę centralnego układu nerwowego, ale jest też odwrotnie; mózg nam podpowiada, co zjeść.
Jak powinniśmy się odżywiać i co powinniśmy wyeliminować z naszych nawyków żywieniowych, aby podnieść jakość naszego życia? Co jeść, by zachować zdrowie, młodość i świetną sylwetkę?
Jak powinniśmy się odżywiać i co powinniśmy wyeliminować z naszych nawyków żywieniowych, aby podnieść jakość naszego życia? Co jeść, by zachować zdrowie, młodość i świetną sylwetkę?
Joanna Winiecka-Nowak
Zimowy ogórek, papryka to doskonały pokarm dla osób chcących wprowadzić do diety środki grzybobójcze, nawozy i substancje pobudzające wzrost roślin. Co zatem jeść? To proste!
Zimowy ogórek, papryka to doskonały pokarm dla osób chcących wprowadzić do diety środki grzybobójcze, nawozy i substancje pobudzające wzrost roślin. Co zatem jeść? To proste!
Naukowcy wyodrębnili tzw. "zmiatacze" wolnych rodników. Wpływają one pozytywnie na proces reprodukcji zdrowych komórek. Zobacz, w których produktach znajdziesz ich najwięcej.
Naukowcy wyodrębnili tzw. "zmiatacze" wolnych rodników. Wpływają one pozytywnie na proces reprodukcji zdrowych komórek. Zobacz, w których produktach znajdziesz ich najwięcej.
Oleofarm
Tłuszcze występują w codziennej diecie człowieka. Są ważnym elementem pokarmu, który dostarcza potrzebnej ilości energii. Aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczów warto wiedzieć, jakie rodzaje mają prozdrowotne właściwości, a których należy unikać.
Tłuszcze występują w codziennej diecie człowieka. Są ważnym elementem pokarmu, który dostarcza potrzebnej ilości energii. Aby wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczów warto wiedzieć, jakie rodzaje mają prozdrowotne właściwości, a których należy unikać.
PoProstuZdrowo.pl / slo
Bezdyskusyjne jest twierdzenie, że warto odżywiać się zdrowo. Trudno zaprzeczyć też temu, że spożywanie produktów naturalnych to inwestycja w dobre samopoczucie i prawidłową pracę organizmu. Jednak, kiedy naturalne i zdrowe odżywianie zaczyna przyjmować znamiona "obsesji"...
Bezdyskusyjne jest twierdzenie, że warto odżywiać się zdrowo. Trudno zaprzeczyć też temu, że spożywanie produktów naturalnych to inwestycja w dobre samopoczucie i prawidłową pracę organizmu. Jednak, kiedy naturalne i zdrowe odżywianie zaczyna przyjmować znamiona "obsesji"...
PAP / drr
Zasady piramidy żywienia, odchudzanie i liczenie kalorii zostawmy sobie po świętach. Zdrowe żywienie w święta jest tak samo prawdopodobne jak 30-stopniowy upał zimą w naszym klimacie - uważa dr Anna Zmarzły z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu.
Zasady piramidy żywienia, odchudzanie i liczenie kalorii zostawmy sobie po świętach. Zdrowe żywienie w święta jest tak samo prawdopodobne jak 30-stopniowy upał zimą w naszym klimacie - uważa dr Anna Zmarzły z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu.
PAP / psd
Polskie nastolatki w czołówce najbardziej otyłych i najmniej ruchliwych. 29 proc. 11-latków ma nadwagę - donosi "Gazeta Wyborcza", powołując się na raport sieci badawczej HBSC wydany w maju przez europejskie biuro WHO.
Polskie nastolatki w czołówce najbardziej otyłych i najmniej ruchliwych. 29 proc. 11-latków ma nadwagę - donosi "Gazeta Wyborcza", powołując się na raport sieci badawczej HBSC wydany w maju przez europejskie biuro WHO.
prof. Michael Hamm / slo
Zadania systemu odpornościowego są niezwykle złożone. Aby był w stanie obronić się przed tysiącami ciał obcych, które mogą zaatakować organizm, posiada liczne możliwości reakcji.
Zadania systemu odpornościowego są niezwykle złożone. Aby był w stanie obronić się przed tysiącami ciał obcych, które mogą zaatakować organizm, posiada liczne możliwości reakcji.
Br. Maciej Seifert / "Bonifratrzy w służbie chorym" / slo
Objawy udaru mózgu zależą od miejsca i rozległości uszkodzenia w mózgu i u poszczególnych osób mogą się znacznie różnić. Podstawową przyczyną udaru, wynikającą z całego trybu życia, jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jedynym lekarstwem, które pozwala uniknąć udaru, jest zapobieganie mu.
Objawy udaru mózgu zależą od miejsca i rozległości uszkodzenia w mózgu i u poszczególnych osób mogą się znacznie różnić. Podstawową przyczyną udaru, wynikającą z całego trybu życia, jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jedynym lekarstwem, które pozwala uniknąć udaru, jest zapobieganie mu.
nestle.pl
Za naszym oknem pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta.
Za naszym oknem pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta.
PAP - Nauka w Polsce / slo
Właściwe żywienie wspomaga pamięć i chroni przed chorobami, donoszą naukowcy.
Właściwe żywienie wspomaga pamięć i chroni przed chorobami, donoszą naukowcy.
Napoje nie powinny służyć tylko do gaszenia pragnienia, ale również muszą być czynnikiem dostarczającym organizmowi potrzebnych składników mineralnych, tak, by człowiek się nie odwodnił i miał siły do pracy. O wodzie, pragnieniu i zdrowiu mówi Tadeusz Wojtaszek, ekspert Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego.
Napoje nie powinny służyć tylko do gaszenia pragnienia, ale również muszą być czynnikiem dostarczającym organizmowi potrzebnych składników mineralnych, tak, by człowiek się nie odwodnił i miał siły do pracy. O wodzie, pragnieniu i zdrowiu mówi Tadeusz Wojtaszek, ekspert Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego.
AS, (R) / dziennik.com / slo
Kawałek selera ma 6 kalorii. W procesie przeżuwania i trawienia kawałka selera zużywamy 6 kalorii energii. W rezultacie wychodzimy na zero.
Kawałek selera ma 6 kalorii. W procesie przeżuwania i trawienia kawałka selera zużywamy 6 kalorii energii. W rezultacie wychodzimy na zero.
Amerykańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy niskim poziomem kwasów tłuszczowych a wzrostem prawdopodobieństwa zachorowania na depresję.
Amerykańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy niskim poziomem kwasów tłuszczowych a wzrostem prawdopodobieństwa zachorowania na depresję.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}