Zdrowa dieta poprawia pamięć
Właściwe żywienie wspomaga pamięć i chroni przed chorobami, donoszą naukowcy.
Wyniki badań naukowców z Lund University pokazują, że zły cholesterol został zredukowany o 33 procent, stężenie lipidów we krwi spadło o 14 procent, ciśnienie o 8 procent, a ryzyko pojawienia się zakrzepów krwi o 26 procent. Nie tylko stan zapalny w organizmie został obniżony, ale również pamięć i funkcje kognitywne uległy znacznej poprawie.
- Uzyskane wyniki przerosły nasze oczekiwania. Chciałbym powiedzieć, że nie zostały do tej pory przeprowadzone badania, które przedstawiałyby podobny wpływ na tak wiele czynników - powiedział Inger Bjorck.
W badaniu wzięły udział 44 zdrowe osoby z nadwagą, w wieku od 50 do 75 lat. Przez cztery tygodnie spożywały one żywność, którą uważa się za odpowiedzialną za redukowanie stanów zapalnych w organizmie. Stany ten wywołują zespół metaboliczny, a tym samym otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
Dieta wykorzystana w badaniu zawierała pełnowartościowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega, między innymi: tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet i określony rodzaj pełnowartościowego chleba.
Nie wszystkie z produktów wykorzystywanych w diecie są dostępne w sklepach, ponieważ zostały opracowane specjalnie na potrzeby badania.
Skomentuj artykuł