Owoce morza na depresję

Owoce morza na depresję
Związek pomiędzy niskim poziomem kwasów tłuszczowych a wzrostem prawdopodobieństwa zachorowania na depresję (fot. Ben Brown / flickr.com / (CC BY 2.0) )
Logo źródła: Max Medicum Grzegorz Kiciński / "Poradnik Apteczny" / slo

Amerykańscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy niskim poziomem kwasów tłuszczowych a wzrostem prawdopodobieństwa zachorowania na depresję.

W przeprowadzonym eksperymencie wzięło udział 9960 ciężarnych kobiet, które były w 32 tygodniu ciąży. Wszystkie uczestniczki badania wypełniły kwestionariusz, w którym pytano o nastrój oraz średnie ilości spożywanych owoców morza w tygodniu (w ciągu ostatniego roku poprzedzającego badanie). Potem porównano odpowiedzi ochotniczek spożywających pokarm bogaty w kwasy omega 3 przynajmniej trzy razy w tygodniu z osobami, które unikały tego rodzaju dań. Okazało się, że prawdopodobieństwo wystąpienia objawów depresji u ciężarnych wzrasta o 50 procent, jeśli zabraknie w ich diecie właśnie owoców morza i ryb.
W celu potwierdzenia słuszności postawionej tezy, w eksperymencie wzięto także pod uwagę wpływ czynników ubocznych, jednakże po dokładnych analizach stwierdzono, że ich wpływ na wyniki otrzymywane w toku prac badawczych jest znikomy. Co ciekawe, statystyki pokazują, że depresja jest powszechną chorobą w krajach, gdzie dostęp do ryb i owoców morza jest ograniczony.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Owoce morza na depresję
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.