Czy będziemy jeść robaki? Mogą okazać się ważnym elementem w walce z kryzysem żywnościowym

Czy będziemy jeść robaki? Mogą okazać się ważnym elementem w walce z kryzysem żywnościowym
Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Depositphotos
PAP / jh

Nowe badania sugerują, że pasikoniki mogą stać się cennym źródłem składników odżywczych, które mogą być wykorzystane w diecie człowieka. Naukowcy, którzy badali wpływ białka tych owadów na zdrowie gryzoni, wskazują na ich potencjał jako przyszłego surowca spożywczego. 

Populacja świata rośnie, a to oznacza, że będzie wymagała coraz większych zasobów jedzenia. Niektórzy specjaliści rozwiązania tego problemu upatrują w jedzeniu owadów.

Do tej grupy ekspertów należą naukowcy z kameruńskiego Uniwersytetu w Dschang. Przebadali oni skutki podawania szczurom karmy, przygotowanej z występujących powszechnie w wielu miejscach świata pasikoników (z gatunku Ruspolia nitidula). Przez 12 tygodni sprawdzali, jak taka pasza wpływa na różne aspekty pracy organizmów zwierząt - ich sen, wzrost sierści, libido oraz ogólne zdrowie.

W porównaniu do gryzoni karmionych paszą z ryb oraz paszą o zmniejszonej ilości białka, osobniki żyjące na paszy owadziej miały się znacznie lepiej. Ich libido było wyższe, co skutkowało zwiększoną aktywnością reprodukcyjną. Poprawie uległ również sen zwierząt, a także jakość sierści i ogólny stan zdrowia.

- Nasze odkrycia pokazują znaczący potencjał jadalnych owadów, takich jak Ruspolia nitidula, w roli alternatywnego źródła białka. Mączka z pasikonika nie tylko zaspokaja potrzeby żywieniowe, ale także przynosi znaczne korzyści zdrowotne, w tym powoduje poprawę libido, snu i jakości włosów, co ma daleko idące konsekwencje zarówno dla diety zwierząt, jak i ludzi - podkreśla dr Ngnaniyyi Abdoul.

Według badaczy mączka z pasikonika może odgrywać ważną rolę w rozwiązywaniu problemu niedożywienia ludzi, zwłaszcza w warunkach niskich zasobów. Ze względu na korzyści ekologiczne i zdrowotne, jadalne owady stanowią przekonujące rozwiązanie dla przyszłego bezpieczeństwa żywnościowego i wzbogacenia diety.

Źródło: PAP / jh

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Beata Anna Dąbrowska

Smakuj zdrowie każdego dnia!

Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej

  • odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,
  • odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,
  • poprawisz wygląd swojej skóry,
  • zwalczysz uczucie zmęczenia,
  • ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.

Jedzenie, które...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Czy będziemy jeść robaki? Mogą okazać się ważnym elementem w walce z kryzysem żywnościowym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.