Wiemy już, jakie składniki odżywcze wpływają znacząco na opóźnienie starzenia mózgu

Fot. depositphotos.com
PAP / jk

Naukowcy sprawdzili, które substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje w tzw. diecie śródziemnomorskiej.

Jak zwracają uwagę specjaliści z University of Nebraska Lincoln’s Center for Brain (USA), przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Znaczna część wcześniejszych projektów badawczych opierała się na ankietach sprawdzających styl żywienia uczestników. Teraz, w badaniu z udziałem setki ochotników w wieku 65-75 lat, naukowcy postąpili inaczej. Po pierwsze, przeanalizowali dane na temat stanu organizmów uczestników, a także informacje demograficzne i dotyczące ich aktywności fizycznej. Przyjrzeli się też ich mózgom z pomocą skanera MRI i poddali serii testów sprawdzających zdolności poznawcze.

Informacje te odnieśli do zmierzonego stężenia obecnych w krwi różnych, pochodzących z żywności związków. Jak się okazało, osoby, który mózgi wyglądały na starsze, miały w krwi inny profil składników odżywczych. Korzystnie działały zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy. Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina. Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diecie śródziemnomorskiej.

„Przebadaliśmy poszczególne biomarkery żywieniowe, takie jak profil kwasów tłuszczowych, znane z tego, że są istotne dla zdrowia. Wyniki zgadzają się z licznymi badaniami wskazującymi na pozytywne zdrowotne skutki diety śródziemnomorskiej” – powiedział jeden z autorów eksperymentu. „Nasze badanie wskazuje na konkretne biomarkery żywieniowe, które można pozytywnie powiązać z lepszymi zdolnościami poznawczymi i zdrowiem mózgu” – podkreśla naukowiec.

DEON.PL POLECA

On i jego zespół zamierzają kontynuować badania, licząc nawet na opracowanie opóźniających starzenie mózgu terapii. „Kolejny krok będzie obejmował przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań. Wyizolujemy w nich poszczególne substancje odżywcze powiązane z korzystnym działaniem na zdolności poznawcze i zdrowiem mózgu i będziemy podawać je w formie nutraceutyków. Pozwoli nam to definitywnie ocenić, czy zwiększenie poziomu tych związków prowadzi do poprawy możliwości kognitywnych i struktury, funkcji oraz metabolizmu mózgu”.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Wiemy już, jakie składniki odżywcze wpływają znacząco na opóźnienie starzenia mózgu
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.