Wiemy już, jakie składniki odżywcze wpływają znacząco na opóźnienie starzenia mózgu
Naukowcy sprawdzili, które substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje w tzw. diecie śródziemnomorskiej.
Jak zwracają uwagę specjaliści z University of Nebraska Lincoln’s Center for Brain (USA), przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Znaczna część wcześniejszych projektów badawczych opierała się na ankietach sprawdzających styl żywienia uczestników. Teraz, w badaniu z udziałem setki ochotników w wieku 65-75 lat, naukowcy postąpili inaczej. Po pierwsze, przeanalizowali dane na temat stanu organizmów uczestników, a także informacje demograficzne i dotyczące ich aktywności fizycznej. Przyjrzeli się też ich mózgom z pomocą skanera MRI i poddali serii testów sprawdzających zdolności poznawcze.
Informacje te odnieśli do zmierzonego stężenia obecnych w krwi różnych, pochodzących z żywności związków. Jak się okazało, osoby, który mózgi wyglądały na starsze, miały w krwi inny profil składników odżywczych. Korzystnie działały zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy. Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina. Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diecie śródziemnomorskiej.
„Przebadaliśmy poszczególne biomarkery żywieniowe, takie jak profil kwasów tłuszczowych, znane z tego, że są istotne dla zdrowia. Wyniki zgadzają się z licznymi badaniami wskazującymi na pozytywne zdrowotne skutki diety śródziemnomorskiej” – powiedział jeden z autorów eksperymentu. „Nasze badanie wskazuje na konkretne biomarkery żywieniowe, które można pozytywnie powiązać z lepszymi zdolnościami poznawczymi i zdrowiem mózgu” – podkreśla naukowiec.
On i jego zespół zamierzają kontynuować badania, licząc nawet na opracowanie opóźniających starzenie mózgu terapii. „Kolejny krok będzie obejmował przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań. Wyizolujemy w nich poszczególne substancje odżywcze powiązane z korzystnym działaniem na zdolności poznawcze i zdrowiem mózgu i będziemy podawać je w formie nutraceutyków. Pozwoli nam to definitywnie ocenić, czy zwiększenie poziomu tych związków prowadzi do poprawy możliwości kognitywnych i struktury, funkcji oraz metabolizmu mózgu”.
Skomentuj artykuł