Wiemy już, jakie składniki odżywcze wpływają znacząco na opóźnienie starzenia mózgu

Wiemy już, jakie składniki odżywcze wpływają znacząco na opóźnienie starzenia mózgu
Fot. depositphotos.com
PAP / jk

Naukowcy sprawdzili, które substancje pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje w tzw. diecie śródziemnomorskiej.

Jak zwracają uwagę specjaliści z University of Nebraska Lincoln’s Center for Brain (USA), przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Znaczna część wcześniejszych projektów badawczych opierała się na ankietach sprawdzających styl żywienia uczestników. Teraz, w badaniu z udziałem setki ochotników w wieku 65-75 lat, naukowcy postąpili inaczej. Po pierwsze, przeanalizowali dane na temat stanu organizmów uczestników, a także informacje demograficzne i dotyczące ich aktywności fizycznej. Przyjrzeli się też ich mózgom z pomocą skanera MRI i poddali serii testów sprawdzających zdolności poznawcze.

Informacje te odnieśli do zmierzonego stężenia obecnych w krwi różnych, pochodzących z żywności związków. Jak się okazało, osoby, który mózgi wyglądały na starsze, miały w krwi inny profil składników odżywczych. Korzystnie działały zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy. Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina. Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diecie śródziemnomorskiej.

„Przebadaliśmy poszczególne biomarkery żywieniowe, takie jak profil kwasów tłuszczowych, znane z tego, że są istotne dla zdrowia. Wyniki zgadzają się z licznymi badaniami wskazującymi na pozytywne zdrowotne skutki diety śródziemnomorskiej” – powiedział jeden z autorów eksperymentu. „Nasze badanie wskazuje na konkretne biomarkery żywieniowe, które można pozytywnie powiązać z lepszymi zdolnościami poznawczymi i zdrowiem mózgu” – podkreśla naukowiec.

On i jego zespół zamierzają kontynuować badania, licząc nawet na opracowanie opóźniających starzenie mózgu terapii. „Kolejny krok będzie obejmował przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań. Wyizolujemy w nich poszczególne substancje odżywcze powiązane z korzystnym działaniem na zdolności poznawcze i zdrowiem mózgu i będziemy podawać je w formie nutraceutyków. Pozwoli nam to definitywnie ocenić, czy zwiększenie poziomu tych związków prowadzi do poprawy możliwości kognitywnych i struktury, funkcji oraz metabolizmu mózgu”.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Beata Anna Dąbrowska, Paulina Borkowska

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®Przepisy + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®i co dalej + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®Przepisy na wychodzenie

Trzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznych

Z kultową dietą warzywno-owocową...

Skomentuj artykuł

Wiemy już, jakie składniki odżywcze wpływają znacząco na opóźnienie starzenia mózgu
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.