Caritas buduje innowacyjny system przeciwdziałający marnowaniu żywności

Fot. Metin Ozer / Unsplash
KAI / pk

Największa organizacja charytatywna w Polsce od kilku lat buduje „Spiżarnię Caritas”, innowacyjny system przeciwdziałający marnowaniu żywności.

Polega on na przekazywaniu żywności ze sklepów bezpośrednio do jadłodajni przygotowujących każdego dnia setki posiłków. „Spiżarnia Caritas” żywi regularnie 40 tys. osób. Dziś wchodzi w życie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

W ramach programu „Spiżarnia Caritas”, 35 placówek w Polsce, jako organizacje pożytku publicznego podpisało umowy na odbiór żywności z blisko 1 000 sklepów różnych sieci handlowych. Dzięki otrzymanej żywności blisko 40 000 osób regularnie otrzymuje paczki lub posiłki w jadłodajniach Caritas. W pomoc żywnościową potrzebującym jest zaangażowanych ponad 1000 wolontariuszy. Największym partnerem w programie „Spiżarnia Caritas” jest sieć sklepów Biedronka, która również wspiera Caritas w programach społecznych i socjalnych.

DEON.PL POLECA

„Nie możemy się zgodzić na to, żeby marnować żywność. Wciąż jest tak wielu biednych, dla których ciepły, pełnowartościowy posiłek to luksus. Caritas Polska zwraca szczególną uwagę na projekty związane z troską o Ziemię, ponieważ bezpośrednio wiążą się one z troską o człowieka, będącego w centrum naszych wszelkich działań. Wiemy, że Ziemia i wszystko to, co nam daje jest wielkim darem Boga, a wyprodukowanie żywności często powoduje degradację środowiska i odbywa się kosztem ludzi na całym świecie. Dlatego każdy gram pożywienia powinien trafić na stół, a nie do śmietnika” – powiedział ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

18 września 2019 r. wchodzi w życie Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zgodnie z nią, sklepy i hurtownie spożywcze o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2 (przez pierwsze dwa lata obowiązywania nowych przepisów powyżej 400 m2), będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność.

Organizacje pozarządowe otrzymają produkty spełniające wymogi prawa żywnościowego, które nie mogą zostać sprzedane ze względu na bliski termin przydatności do spożycia, wady wyglądu samych produktów spożywczych lub ich opakowań.

Z kolei 1 marca 2020 r. wejdą w życie przepisy dotyczące opłat. Sprzedawcy zapłacą 0,1 zł za kg zmarnowanej żywności. Za niespełnienie tego wymogu będą grozić kary od 500 zł do 10 tys. zł.

W UE marnuje się rocznie średnio 89 mln ton żywności rocznie, czyli 179 kg na osobę. W Polsce według szacunków marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, czyli 235 kg na mieszkańca.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Caritas buduje innowacyjny system przeciwdziałający marnowaniu żywności
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.