Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to prawdziwe wyzwanie. To, czy ciasto się uda zależy od jakości i temperatury użytych składników i od dokładnego przestrzegania kilku ważnych zasad. Koniecznie trzeba zadbać o to, by wszystkie potrzebne produkty były naprawdę świeże. Szczególnie drożdże. Muszą być miękkie i plastyczne, a nie kruszyć się, powinny też mieć jasnobeżową, jednolitą barwę i przyjemny, świeży zapach. Na wierzchu nie mogą mieć białego nalotu. Powodzenia!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 8 dag drożdży
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 8 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- aromat cytrynowy
- 3/4 szklanki stopionego masła
- 5 dag rodzynek
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 cytryny
- odrobina aromatu pomarańczowego
Przesiać mąkę do miski.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, aromat cytrynowy i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto już nie lepi się do rąk wlać ciepły tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę aż tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto. Dodać sparzone i oproszone mąką rodzynki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko zagnieść i nałożyć do foremki z kominkiem do 1/2 wysokości, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy foremka wypełni się ciastem do 3/4 wysokości wstawić do piekarnika
(170 st.) i piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już dobrze upieczonna ( jeśli patyczek jest suchy to tak).
Wszystkie składniki lukru utrzeć na jednolitą masę, nastepnie polukrować lekko ostudzoną babkę i odstawić, by lukier zastgł.
Wypróbuj więcej wielkanocnych przepisów!
Skomentuj artykuł