Ciasto waniliowe z żurawinami
Przepis na waniliowe ciasto z żurawinami - bardzo proste i szybkie do wykonania.
CIASTO WANILIOWE
- 1 laska wanilii
- 1,5 szklanki cukru do wypieków
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g masła
- 2 duże jajka
- pół szklanki mleka
SPOSÓB WYKONANIA
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.
Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC
Można podawać oprószone cukrem pudrem.
Skomentuj artykuł