Ciasto waniliowe z żurawinami

Ciasto waniliowe z żurawinami
(fot. shutterstock.com)
kz

Przepis na waniliowe ciasto z żurawinami - bardzo proste i szybkie do wykonania.

CIASTO WANILIOWE

  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki cukru do wypieków
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka

SPOSÓB WYKONANIA

DEON.PL POLECA

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.

Piec okolo 45 - 50 minut w temperaturze 180ºC

Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto waniliowe z żurawinami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.