Migdałowiec - ciasto bez pieczenia
Migdałowiec - nim zachwycisz swoich znajomych. Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.
Składniki:
-
1 litr mleka
-
2 duże paczki krakersów
-
½ szklanki cukru kryształu
-
½ litra śmietany 30%
-
1 jajko
-
1 puszka masy krówkowej
-
3 łyżeczki żelatyny
-
1 cukier waniliowy
-
25 dag masła
-
1 szklanka mąki pszennej
-
15 dag migdałów
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego
-
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
-
Do 1 ½ szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajko. Całość dokładnie roztrzepujemy.
-
Pozostałą część mleka zagotujemy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym.
-
Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepaną masę z mąki, jajka i budyniu. Cały czas mieszamy.
-
Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.
-
Trzemy masło i dodajemy masę mieszając aż powstanie jednolita masa.
-
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
-
Śmietanę ubijamy i łączymy z żelatyną.
-
Migdały możemy lekko zrumienić na patelni na odrobinie masła.
Przełożenie ciasta:
-
Spód brytfanki należy wyłożyć papierem.
-
Krakersy
-
masa budyniowa zimna
-
krakersy
-
masa krówkowa
-
krakersy
-
bita śmietana
-
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Skomentuj artykuł