Malinowe serduszka

Malinowe serduszka
(fot.BenjaminThompson/flickr.com)
mag.s

Malinowe serduszka to nie tylko słodkie ciasteczka. Sprawdzą się również jako miły prezent.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do wypełnienia ciasteczek:

  • 1 słoik powidła malinowego/truskawkowego

Przygotowanie:

Składniki suche połączyć razem. Dodajemy jajka. Margarynę oraz masło kroimy na plasterki, powoli dodajemy do reszty składników i dokładnie ugniatamy ciasto. Następnie zawijamy folią i pozostawiamy w lodówce. Wyjmujemy po godzinie i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, po czym wykrawamy ciasteczka. Najlepiej żeby ciasteczka były okrągłe, dzięki czemu łatwiej będzie nam wyciąć w nich serduszka. Ciasteczka łączymy w pary, po czym w pierwszym z nich wycinamy serduszko, a drugie pozostaje niezmienione. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez 10 minut.

Gdy ciastka ostygną, ciasteczka, które pozostawiliśmy niezmienione, smarujemy powidłem malinowym, a te z wyciętym serduszkiem posypujemy cukrem pudrem i kładziemy na drugiej połówce. I gotowe!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Malinowe serduszka
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.