Malinowe serduszka
Malinowe serduszka to nie tylko słodkie ciasteczka. Sprawdzą się również jako miły prezent.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła
- pół kostki margaryny
- 3 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do wypełnienia ciasteczek:
- 1 słoik powidła malinowego/truskawkowego
Przygotowanie:
Składniki suche połączyć razem. Dodajemy jajka. Margarynę oraz masło kroimy na plasterki, powoli dodajemy do reszty składników i dokładnie ugniatamy ciasto. Następnie zawijamy folią i pozostawiamy w lodówce. Wyjmujemy po godzinie i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, po czym wykrawamy ciasteczka. Najlepiej żeby ciasteczka były okrągłe, dzięki czemu łatwiej będzie nam wyciąć w nich serduszka. Ciasteczka łączymy w pary, po czym w pierwszym z nich wycinamy serduszko, a drugie pozostaje niezmienione. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez 10 minut.
Gdy ciastka ostygną, ciasteczka, które pozostawiliśmy niezmienione, smarujemy powidłem malinowym, a te z wyciętym serduszkiem posypujemy cukrem pudrem i kładziemy na drugiej połówce. I gotowe!
Skomentuj artykuł