Ciasto z masą brzoskwiniową

(fot. deon.pl)
slo / s. Anastazja
Brzoskwinie zawierają duże ilości pierwiastków mineralnych, powinni je więc jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Dlatego można w zasadzie powiedzieć, że ciasto siostry Anastazji posiada właściwości lecznicze.
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru kryształu
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt koksowy:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia ciasta:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy:

Przygotować biszkopt orzechowy. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 min.

Biszkopt kokosowy:

Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 st. ok. 30-40 min.

Krem do przełożenia ciasta:

Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.

Przełożenie placka:


Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy.
Ciasto polać polewą czekoladową.
Smacznego!

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto z masą brzoskwiniową
Komentarze (7)
A
ann
25 stycznia 2013, 14:39
Czy z tymi właściwościami leczniczymi ciasta to nie jest przesada? Czy brzoskwinie z puszki wymieszane z kostką margaryny są nadal tymi samymi brzoskwiniami dobroczynnymi dla kobiet w ciąży i chorych na anemię? Zwłaszcza ta zaleta brzoskwiń, że nie zawierają tłuszczu jest tu chyba nieaktualna.
A
aga
15 listopada 2012, 18:47
ja go robię często i zawsze wychodzi a orzechy tre na tarce takiej do buraków a cukru do smaku pycha
Z
Zocha
28 sierpnia 2012, 20:28
Chciałabym, by to ciasto, które na pewno jest pyszne, również miało właściwości lecznicze jak pisze powyżej. Z powodu dodatku cukru na pewno takowych  nie posiada. Polecam każdemu przeczytanie książki "Sugar blues- Zniewoleni przez cukier". Przepis jest fajny, więc go dodaję do zakładek. Kiedyś go wypróbuję, ale cukier zastąpię zdrowszym ksylitolem (jeśli starczy na niego kasiory, bo jest bardzo drogi). :D
O
Olkaaaaaa
3 maja 2012, 09:29
przepis tragiczny, biszkopt orzechowy jest ciemny tylko skad? ile tego cukru? Masa do d***, zrobilam i zaluje, bo zmarnowalam skladniki a ciasto slabe. Poza tym skopiowane w calosci ze zdjeciem z ksiazki "przepisy siostry leokadii/czy tam anastazji" skopiowane z bledem, nawet zdjecie skopiowane!!!!
A
agata
15 lutego 2011, 23:29
Kokosu, tzn wiórków kokosowych?!
D
Donik
26 września 2010, 15:13
Małe pytanie: w proporcjach na krem nie ma mowy o cukrze pudrze, a wykonaniu kremu jest o nim mowa. Ile więc jego potrzeba?
Agnieszka a
24 grudnia 2009, 23:09
Skorzystałam z przepisu, troche miałam problem ze zmieleniem orzechów, jednak poradziłam sobie i wyszło pyszne.