Ciasto z masą brzoskwiniową
(fot. deon.pl)
slo / s. Anastazja
Brzoskwinie zawierają duże ilości pierwiastków mineralnych, powinni je więc jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Dlatego można w zasadzie powiedzieć, że ciasto siostry Anastazji posiada właściwości lecznicze.
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 5 dag mielonych orzechów włoskich
- 8 dag cukru kryształu
- 5 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt koksowy:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 15 dag kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem do przełożenia ciasta:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 kostka margaryny
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy:
Przygotować biszkopt orzechowy. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 min.
Biszkopt kokosowy:
Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Krem do przełożenia ciasta:
Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Przełożenie placka:
Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy.
Ciasto polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł