Ciasto z masą brzoskwiniową

Ciasto z masą brzoskwiniową
(fot. deon.pl)
5 lat temu
slo / s. Anastazja
Brzoskwinie zawierają duże ilości pierwiastków mineralnych, powinni je więc jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Brzoskwinie nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Dlatego można w zasadzie powiedzieć, że ciasto siostry Anastazji  posiada właściwości lecznicze.
 
Składniki:
 
Biszkopt orzechowy:
 
  • 4 jajka
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru kryształu
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt koksowy:
 
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia ciasta:
 
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
 
Wykonanie:
 
Biszkopt orzechowy:

Przygotować biszkopt orzechowy. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 min.

Biszkopt kokosowy:

 
Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 st. ok. 30-40 min.

Krem do przełożenia ciasta:

 
Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.

Przełożenie placka:


Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy - krem - biszkopt orzechowy.
Ciasto polać polewą czekoladową.
 
Smacznego!
 
 
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Ciasto z masą brzoskwiniową
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.