Czereśnica - zupa czereśniowa
(fot. Benson Kua / flickr.com / CC BY)
nt
Pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia... Szybka i prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania : 30 minut Porcja dla 6 osób
Składniki:
- 3 szklanki czereśni
- szklanka śmietany
- 2 żółtka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier (ilość według upodobań)
Sposób przygotowania:
- usuwamy pestki z czereśni
- pozbawione pestek owoce zalewamy litrem wody
- gotujemy do miękkości - kilka minut
- następnie czereśnie przecieramy przez sitko
- przecier gotujemy
- dodajemy cukier
- następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody
- gotujemy parę chwil
- w wazie ucieramy żółtka ze śmietaną na puszystą masę i wlewamy zupę
Można podawać ze słodkimi grzankami. Do ozdoby można użyć listków pietruszki lub bazylii :)
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł