Czereśnica - zupa czereśniowa

Czereśnica - zupa czereśniowa
(fot. Benson Kua / flickr.com / CC BY)
nt

Pyszna i lekka zupa doskonała na leniwe, letnie popołudnia... Szybka i prosta w przygotowaniu.

Czas przygotowania : 30 minut            Porcja dla 6 osób

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 3 szklanki czereśni
  • szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier (ilość według upodobań)

Sposób przygotowania:

  • usuwamy pestki z czereśni
  • pozbawione pestek owoce zalewamy litrem wody
  • gotujemy do miękkości - kilka minut
  • następnie czereśnie przecieramy przez sitko
  • przecier gotujemy 
  • dodajemy cukier 
  • następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody
  • gotujemy parę chwil
  • w wazie ucieramy żółtka ze śmietaną na puszystą masę i wlewamy zupę

Można podawać ze słodkimi grzankami. Do ozdoby można użyć listków pietruszki lub bazylii :)

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Czereśnica - zupa czereśniowa
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.