Jak przygotować pyszną zupę cebulową?
(fot. Domena Publiczna)
nt
Świetna propozycja dla wszystkich wielbicieli cebuli. Łatwa do zrobienia, pozostawia niezapomniane wrażenia smakowe.
Czas przygotowania: 60 minut Porcja dla 4 osób
Składniki :
- 1 kg cebuli
- 2 marchewki
- 1 litr bulionu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania :
- rozgrzać oliwę na patelni
- cebulę pokroić w piórka
- marchewkę pokroić w paski
- na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i dusić ok. 10 minut
- pokroić drobno czosnek
- na patelnię wrzucić resztę składników
- dusić na małym ogniu bez przykrycia przez 20 - 30 minut
- całość dodać do gorącego bulionu
- gotować przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aż marchew zmięknie
- wyjąć liście laurowe i ziele angielskie
- zmiksować
Podajemy z grzanką na wierzchu. Można udekorować łyżeczką śmietany lub startym serem.
Smacznego !
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł