Sałatka nicejska
(fot. farm1/flickr.com)
nt
Szybka i łatwa do przygotowania sałatka, jest świetną propozycją dla osób, które lubią lekko zjeść w szczególności na kolację.
Czas przygotowania: 30 minut Porcja dla 4 osób
Składniki:
Sałatka:
- 400 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- 5 filetów anchois
- 50 g kaparów
- 100 g czarnych drylowanych oliwek
Sos:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 0.5 łyżeczki cukru pudru
- sól
- pieprz
- Grzanki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Sałatka:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka odcedź z zalewy.
- Cebulę pokrój w pióra.
- Do sałaty dodaj oliwki, kapary, anchois, tuńczyka i cebulę.
- Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj.
- Całość polej sosem.
- Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na sałatce.
Sos:
- W miseczce wymieszaj ocet i cukier.
- Dodaj musztardę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Energicznie mieszając, powoli dolewaj oliwę, aż powstanie emulsja.
Grzanki:
- Chleb pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb.
- Smaż, aż grzanki będą złociste.
- Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę.
Smacznego !
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł