Domowa konfitura z pomarańczy - idealna na zimowe wieczory!
Zima nie musi kojarzyć się z szarością i nudą. Skosztuj wyjątkowej konfitury, która cieszy nie tylko podniebienie ale i oczy. Sprawdzony przepis od s. Salomei.
***
Składniki:
- 7 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- ½ szklanki wody
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie wymyć, sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na części, usunąć pestki oraz biały nabłonek z środka. Obraną skórkę z 1 pomarańczy drobno pokroić.
Obrane pomarańcze zalać gorącą wodą, dodać pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i całość gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, a pomarańcze będą się rozpadały, dolać sok z cytryny. Wymieszać i chwilę jeszcze całość podgotować.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
***
(fot. Agnieszka Piątkowska / WAM)
Konfitura z pomarańczy to aromatyczny dodatek do ciast, biszkoptowych rolad, kruchych tart czy kremów pomarańczowych. Wyśmienicie smakuje z pieczywem. A już na pewno rozgrzewa z gorącą herbatą z dodatkiem cynamonu i goździków. Smacznego!
Więcej znakomitych przepisów na zimowe dni oraz Boże Narodzenie znajdziecie w najnowszej książce s. Anastazji i s. Salomei
Skomentuj artykuł