Gołąbki postne
(fot.storm_crypt/flickr.com)
kz
Przepis na gołąbki postne.
SKŁADNIKI:
- 2 główki kapusty
- pół litra kaszy perłowej lub ryżu
- 2 cebule
- 3 łyżki ugotowanych usiekanych grzybów
- łyżka masła
- pół łyżki mąki
- sól
- pieprz
- żur żytni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapusty ugotować w lekko słonej wodzie. Rozebrać każdy liść osobno.
Pół litra kaszy perłowej lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulkami, dwoma lub trzema łyżkami ugotowanych i usiekanych suchych grzybów.
Tak sporządzonym farszem smarować liście, zakładając boki do środka i zwijając w ruloniki.
Gołąbki układać jeden obok drugiego w brytfance.
Zalać litrem przegotowanego żuru żytniego, dodać łyżkę masła i dusić na wolnym ogniu pod pokrywą tak długo, aż gołąbki będą zupełnie miękkie i sos zgęstnieje Wówczas zaprawić potrawę mąką.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł