Gołąbki postne

(fot.storm_crypt/flickr.com)
kz

Przepis na gołąbki postne.

SKŁADNIKI:

  • 2 główki kapusty
  • pół litra kaszy perłowej lub ryżu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki ugotowanych usiekanych grzybów
  • łyżka masła
  • pół łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • żur żytni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

DEON.PL POLECA

Kapusty ugotować w lekko słonej wodzie. Rozebrać każdy liść osobno.
Pół litra kaszy perłowej lub ryżu wypiec w piecu z masłem, wymieszać je z solą, pieprzem, dwoma posiekanymi i przyrumienionymi cebulkami, dwoma lub trzema łyżkami ugotowanych i usiekanych suchych grzybów.
Tak sporządzonym farszem smarować liście, zakładając boki do środka i zwijając w ruloniki.
Gołąbki układać jeden obok drugiego w brytfance.
Zalać litrem przegotowanego żuru żytniego, dodać łyżkę masła i dusić na wolnym ogniu pod pokrywą tak długo, aż gołąbki będą zupełnie miękkie i sos zgęstnieje Wówczas zaprawić potrawę mąką.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Gołąbki postne
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.