Gołąbki s. Anastazji z mięsem lub grzybami

Sos do gołąbków wybierz jaki lubisz (fot. parl / flickr.com)
s. Anastazja

Są tacy, którzy mogliby jeść gołąbki na okrągło, zwłaszcza z sosem pomidorowym. Siostra Anastazja podaje nam przepis na gołąbki w dwóch wersjach: dla mięsożerców oraz fanów grzybów.

Obie są wyśmienite.

Gołąbki z ryżem i grzybami

DEON.PL POLECA

Składniki:

  • 1 średnia główka świeżej kapusty,
  • 40 dag ryżu,
  • tłuszcz,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 dag suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 dag mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietany.

Wykonanie:

  • Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy.
  • Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części.
  • Ryż ugotować na sypko.
  • Pokrojoną cebulę usmażyć.
  • Grzyby namoczyć (na noc), potem ugotować.
  • Usmażoną cebulę i ugotowane grzyby zmielić w maszynce, wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon.
  • Gołąbki, włożyć do brytfanki, podlać rosołem, dodać trochę tłuszczu i dusić pod przykryciem, najlepiej w piekarniku.
  • Z wywaru po grzybach, śmietany i mąki zrobić sos.
  • Gołąbki podawać polane topionym masłem z bułką tartą, a osobno podać sos. Zamiast suszonych grzybów można użyć smażonych pieczarek.

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki:

  • 1 nieduża główka świeżej kapusty,
  • 40 dag ryżu,
  • 40 dag ugotowanego mięsa,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

  • Z kapustą postąpić jak w przepisie powyżej.
  • Ryż ugotować na sypko.
  • Mięso zmielić w maszynce.
  • Cebulę pokroić i usmażyć.
  • Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Jeżeli masa jest za sucha można dolać trochę rosołu.
  • Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem i dusić.
  • Podawać z sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi z książki: 173 specjały siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Gołąbki s. Anastazji z mięsem lub grzybami
Komentarze (3)
Maciek Szukalski
28 października 2009, 00:12
Może i brzydkie te gołąbki, może zdjęcia nie wyjściowe. Ale jeśli chodzi o gołąbki to liczy się nie wygląd a wnętrze...
AK
amator kapusty
27 października 2009, 19:18
jak ktoś upichci te z mięsem to z chęcią się wproszę
K
kucharz
26 października 2009, 17:22
A dlaczego nie pokazaliście zdjęcia tych gołąbków s. Anastazji? Takie brzydkie?