Grzyby marynowane - przepis s. Anastazji

(fot. slowska)
s. Anastazja / slo

Marynowanie grzybów to temat rzeka, każdy grzybiarz z prawdziwego zdarzenia wie jak je przyrządazać; które gatunki nadają się do marynowania, które do suszenia, a które można zamrozić. Proponujemy marynowane grzybki siostry Anastazji, które są rewelacyjną przekąską...

  • 1 kg grzybów (kapelusze),
  • 1/2 l wody,
  • 1/2 l octu winnego 6%,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru kryształu,
  • 1/2 g pieprzu,
  • 1/2 g ziela angielskiego,
  • 3/10 g cynamonu,
  • liście laurowe.
  • w garnku zagotować wodę,
  • wkładać grzyby małymi porcjami na 30 sek,
  • tak sparzone przełożyć do drugiego garnka,
  • zalać 1/2 l wody,
  • dodać sól, cukier ,
  • gotować przez 10 min., zbierając pianę, po czym dodać ocet i resztę przypraw,
  • gotować jeszcze 5-10 min,
  • grzyby przełożyć do słoików, rozdzielić równomiernie przyprawy (liście, ziele) i zalać zalewą, w której się gotowały,
  • słoje pasteryzować przez 10-15 min.

Więcej w książce: 173 specjały siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik FDC

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Grzyby marynowane - przepis s. Anastazji
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.