Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji

Pączki idealne. Fot. Depositphotos.com
s. Anastazja

To idealny przepis na Tłusty Czwartek. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jakie pączki zrobić, skorzystaj z naszego poradnika.

Tłusty Czwartek już za pasem, dlatego czas zabrać się za przygotowania. Jak przygotować idealne pączki? Co jest najważniejsze? Skorzystaj z przepisu na pączki według sprawdzonej receptury.

Przepis na idealne pączki siostry Anastazji

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 2 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypywania
  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży

Wykonanie:

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcz i spirytus.

Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.

Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.

Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji
Komentarze (7)
AS
~Aneta S.
11 lutego 2021, 00:04
MARGARYNA!!! Jeżeli ktoś preferuje margarynę, ten nie wie co jest dobre. Jak można to G... stosować?
JK
~Jan Kowalski
10 lutego 2021, 18:22
Idealne pączki są też opisane: https://deon.pl/kosciol/wyslij-paczka-do-afryki-kolejna-edycja-akcji,1125322
TS
~Taki Sobie
10 lutego 2021, 17:38
A ile tych pączków powinno wyjść?
MM
~M M.
9 lutego 2021, 16:27
Oj, coś nie tak z tym przepisem :( Proszę o podanie ilości mąki, w której należy wkruszyć drożdże. Na moje umiejętności kulinarne oceniam, że z 2 kg mąki, drożdży, cukru i niewielkiej ilości mleka, nie jest możliwe uzyskanie konsystencji gęstej śmietany.
EW
~Ewa Wis
10 lutego 2021, 08:13
Jeszcze przecież jest pół szklanki spirytusu
EW
~Ewa Wis
10 lutego 2021, 08:15
I 15 zoltek
AE
~Anna Elżbieta
10 lutego 2021, 13:40
Trochę skrótowo zostało napisane :). Można zaczyn zrobić osobno w miseczce, wziąć trochę mąki, drożdże, cukier, rozmieszać z małą ilością mleka - do gęstości śmietany. Jak zaczyn zacznie pracować, czyli rosnąć, to dodać do reszty mąki, a właściwie jej przeważającej części, dodać resztę składników i postępować jak w przepisie. Dla początkujących kucharzy wykonanie poszczególnych czynności powinno być podane bardziej szczegółowo. Dla kogoś, kto spędza dużo czasu w kuchni, pewne rzeczy wydają się oczywiste.