Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji

Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji
Pączki idealne. Fot. Depositphotos.com
s. Anastazja

To idealny przepis na Tłusty Czwartek. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jakie pączki zrobić, skorzystaj z naszego poradnika.

Tłusty Czwartek już za pasem, dlatego czas zabrać się za przygotowania. Jak przygotować idealne pączki? Co jest najważniejsze? Skorzystaj z przepisu na pączki według sprawdzonej receptury.

Przepis na idealne pączki siostry Anastazji

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 2 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypywania
  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży

Wykonanie:

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcz i spirytus.

Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.

Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.

Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją!

Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs.

Zajączek wielkanocny, baranek,...

Skomentuj artykuł

Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.