Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji

Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji
fot. depositphotos.com
7 miesięcy temu
s. Anastazja

To idealny przepis na Tłusty Czwartek. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jakie pączki zrobić, skorzystaj z naszego poradnika.

Tłusty Czwartek już za pasem, dlatego czas zabrać się za przygotowania. Jak przygotować idealne pączki? Co jest najważniejsze?

Skorzystaj z przepisu na pączki według sprawdzonej receptury.

Przepis na idealne pączki siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypywania
  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży

Wykonanie:

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyroście, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcza i spirytus.

Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.

Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.

Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC
13,93 zł
19,90 zł

Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją!

Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs.

Zajączek wielkanocny, baranek,...

Skomentuj artykuł

Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.