Jak zrobić idealne pączki? Oto przepis siostry Anastazji
To idealny przepis na Tłusty Czwartek. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, jakie pączki zrobić, skorzystaj z naszego poradnika.
Tłusty Czwartek już za pasem, dlatego czas zabrać się za przygotowania. Jak przygotować idealne pączki? Co jest najważniejsze? Skorzystaj z przepisu na pączki według sprawdzonej receptury.
Przepis na idealne pączki siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg mąki pszennej
- 20 dag drożdży
- 1 1/2 kostki margaryny
- 30-40 dag cukru kryształu
- 1 łyżka soli
- 15 żółtek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypywania
- marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży
Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.
Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcz i spirytus.
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.
Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.
Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.
Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.
Skomentuj artykuł