Klopsiki w sosie koperkowym
(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo
Klopsiki są daniem, które mają fantastyczną cechę, a mianowicie, podawane z różnymi sosami tworzą za każdym razem inne danie. Ponadto są ulubioną potrawą wielu dzieci, podobno nawet niejadków.
Składniki:
- 25 dag wieprzowiny
- 25 dag wołowiny
- 2 dag czerstwej bułki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 dag mąki pszennej
- 2-3 łyżki pokrojonego koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/8 l słodkiego mleka lub wody
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso, namoczoną bułkę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.
Wyrobić masę mięsną, uformować klopsiki. Obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20-30 min.
Klopsy wyjąć, sos zagęścić mąką i śmietaną, dodać koperek i doprawić. Podawać na półmisku polane sosem. Można też podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł