Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym
(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo

Klopsiki są daniem, które mają fantastyczną cechę, a mianowicie, podawane z różnymi sosami tworzą za każdym razem inne danie. Ponadto są ulubioną potrawą wielu dzieci, podobno nawet niejadków.

Składniki:

  • 25 dag wieprzowiny
  • 25 dag wołowiny
  • 2 dag czerstwej bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dag mąki pszennej
  • 2-3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/8 l słodkiego mleka lub wody
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Wykonanie:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Mięso, namoczoną bułkę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek.

Wyrobić masę mięsną, uformować klopsiki. Obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20-30 min.

Klopsy wyjąć, sos zagęścić mąką i śmietaną, dodać koperek i doprawić. Podawać na półmisku polane sosem. Można też podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Klopsiki w sosie koperkowym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.