Kotlet de volaille dla wymagających

( fot. Elżbieta Sitnik )
es

Zawijany kotlet z fileta kurczaka. Dla tych co mają więcej czasu i nie mają pomysłu na obiad.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • w zależności od tego na ile osób będziemy robili, tyle potrzebujemy kurczaka - mniej więcej 4 piersi kurczaka
  • natka pietruszki
  • masło 60g
  • sól (może być sól ziołowa)
  • olej
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka

Sposób wykonania:

  • Piersi z kurczaka płukamy i w miarę możliwości przecinamy na pół.
  • Następnie przygotowane piersi rozbijamy tłuczkiem.
  • W misce rozrabiamy masę do de voaille - mieszamy masło z natką pietruszki oraz solą, którą dodajemy według uznania, do smaku.
  • Taką masę formujemy w wałeczki i wkładamy do piersi, następnie zawijamy szczelnie pierś, tak aby nic nie wystawało.
  • Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku oraz bułce tartej. Dobrze zwrócić uwagę, aby dokładnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, ponieważ dzięki temu nie pozwolimy, aby duża część masła wypłynęła podczas smażenia.
  • kładziemy kotlety na rozgrzany olej, smażymy tylko do zarumienienia.
  • Na blachę z piekarnika kładziemy folię aluminiową, na którą wkładamy już podsmażone de voaille i wkładamy na 15 min. do rozgrzanego piekarnika do 1800C.

Chrupkie i z rozpuszczonym masłem de voaille możemy podawać np. z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kotlet de volaille dla wymagających
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.