Kotlet de volaille dla wymagających
( fot. Elżbieta Sitnik )
es
Zawijany kotlet z fileta kurczaka. Dla tych co mają więcej czasu i nie mają pomysłu na obiad.
Składniki:
- w zależności od tego na ile osób będziemy robili, tyle potrzebujemy kurczaka - mniej więcej 4 piersi kurczaka
- natka pietruszki
- masło 60g
- sól (może być sól ziołowa)
- olej
- bułka tarta
- jajko
- mąka
Sposób wykonania:
- Piersi z kurczaka płukamy i w miarę możliwości przecinamy na pół.
- Następnie przygotowane piersi rozbijamy tłuczkiem.
- W misce rozrabiamy masę do de voaille - mieszamy masło z natką pietruszki oraz solą, którą dodajemy według uznania, do smaku.
- Taką masę formujemy w wałeczki i wkładamy do piersi, następnie zawijamy szczelnie pierś, tak aby nic nie wystawało.
- Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku oraz bułce tartej. Dobrze zwrócić uwagę, aby dokładnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, ponieważ dzięki temu nie pozwolimy, aby duża część masła wypłynęła podczas smażenia.
- kładziemy kotlety na rozgrzany olej, smażymy tylko do zarumienienia.
- Na blachę z piekarnika kładziemy folię aluminiową, na którą wkładamy już podsmażone de voaille i wkładamy na 15 min. do rozgrzanego piekarnika do 1800C.
Chrupkie i z rozpuszczonym masłem de voaille możemy podawać np. z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł