Kulebiak wigilijny

(fot. sxc.hu)
slo

Kulebiak to potrawa pochodząca z kuchni kresowej. Wigilijne nadzienie składa się z najczęściej z kapusty oraz grzybów.

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • łyżka masła
  • jajko
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

DEON.PL POLECA

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 15 minut.
  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dokładnie mieszamy, następnie przykrywamy lnianą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Gdy już wyrośnie (czas ok.30minut) wbijamy jajko, dodajemy pół łyżki cukru, sól do smaku i łyżkę stopionego (nie gorącego) masła.
  • Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Potem znowu przykrywamy i odstawiamy na jakieś 40 minut.

Farsz:

  • główka kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • 6 jaj na twardo
  • surowe jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczymy przez noc.
  • Kapustę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto, po czym mieszamy ją z kapustą. Całość dusimy około 10-15 minut.
  • Grzyby gotujemy, siekamy i mieszamy z przestudzoną kapustą, dodajemy posiekane jajka na twardo.
  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na 2 cm, nakładamy farsz. Zwijamy jak roladę.
  • Wkładamy do natłuszczonej brytfanny i smarujemy wierzch rozmąconym jakiem. Kulebiaka pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.
  • Podajemy do czerwonego barszczu.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kulebiak wigilijny
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.