Kulebiak wigilijny
(fot. sxc.hu)
slo
Kulebiak to potrawa pochodząca z kuchni kresowej. Wigilijne nadzienie składa się z najczęściej z kapusty oraz grzybów.
Ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 2 żółtka
- łyżka masła
- jajko
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do blachy
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dokładnie mieszamy, następnie przykrywamy lnianą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy już wyrośnie (czas ok.30minut) wbijamy jajko, dodajemy pół łyżki cukru, sól do smaku i łyżkę stopionego (nie gorącego) masła.
- Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Potem znowu przykrywamy i odstawiamy na jakieś 40 minut.
Farsz:
- główka kapusty
- 20 dag suszonych grzybów
- cebula
- łyżka masła
- 6 jaj na twardo
- surowe jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Grzyby moczymy przez noc.
- Kapustę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
- Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto, po czym mieszamy ją z kapustą. Całość dusimy około 10-15 minut.
- Grzyby gotujemy, siekamy i mieszamy z przestudzoną kapustą, dodajemy posiekane jajka na twardo.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na 2 cm, nakładamy farsz. Zwijamy jak roladę.
- Wkładamy do natłuszczonej brytfanny i smarujemy wierzch rozmąconym jakiem. Kulebiaka pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni.
- Podajemy do czerwonego barszczu.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł