Śledzie w sosie czosnkowym
(fot. artizone / flickr.com)
slo
Śledzie w sosie czosnkowym - jedna z wielu wersji wigilijnego śledzia, dobrze znana na Warmii.
Składniki:
- 500 gram filetów śledziowych
- 5 dużych ząbków czosnku
- 4 ogórki konserwowe
- 100 ml octu spirytusowego
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki majonezu
- 2 pęczki koperku
- szczypta startej skórki z cytryny
- sok z ćwiartki cytryny
- sól,
- pieprz,
- cukier
Sposób przyrządzania:
- Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
- Starannie posiekany czosnek bardzo dokładnie wymieszać z skórką z cytryny, pieprzem, solą i drobiną cukru.
- Dodać majonez i jogurt naturalny i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku.
- Śledzie dokładnie osuszyć pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny.
- Przed podaniem można udekorować koperkiem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł