Śledź na dwa sposoby
Definitywnie kończy się karnawał – dziś "ostatki" zwane "śledzikiem","śledziówką", w roli głównej śledź, zapowiedź postu.
Śledzia można przygotować na wiele sposobów, my przygotowaliśmy dwa.
Składniki:
1 kg solonych płatów śledziowych (matias)
2 spore cebule
Marynata:
1 l wody
½ szklanki szklanki octu
¾ łyżeczki gorczycy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżeczka cukru
Składniki marynaty zagotować, do gorącej jeszcze marynaty włożyć pokrojone na pół krążki cebuli, a następnie ostudzić.
(Proporcje octu i wody można nieco zmieniać, zależnie od tego, czy chcemy otrzymać śledzie dość kwaśne, czy raczej łagodne w smaku.)
Sos:
4 ogórki konserwowe
4 połówki marynowanej czerwonej papryki
1 małe opakowanie śmietany (12%)
3 łyżki majonezu
Zmieszać śmietanę z majonezem, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać.
Śledzie umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki (3 z jednego płata). Zalać zimną marynatą z cebulą. Po kliku godzinach a najlepiej na drugi dzień odsączyć i połączyć z sosem. Wyśmienite!
Składniki:
1 opakowanie korzennych matiasów
½ szkl. octu winnego czerwonego
2 cebule
2 łyżki cukru
5 goździków
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
4 plastry cytryny
olej
Z cukru i łyżki wody robimy ciemnobrązowy karmel, dolewamy ocet, dodajemy goździki, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, gotujemy 3-4 min, dodajemy cebulkę pokrojoną w krążki. Gotujemy wszystko 4-5 min i zostawiamy aż tak powstała konfitura ostygnie.
Połówki matiasów kroimy jeszcze wzdłuż na pół, układamy na nich konfiturę z cebuli, zawijamy w roladki. Roladki układamy w słoiczku przekładając każdą warstwę plasterkami cytryny.
Na wierzch kładziemy przyprawy z konfitury i plaster cytryny, zalewamy olejem, tak aby zakrył śledzie. Z podanej ilości matiasów wychodzą 2 warstwy w niedużym słoiczku.
Smacznego!
Skomentuj artykuł