gazetakrakowska.pl / jh
Śledzie w śmietanie to jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków polskiej Wigilii. W 2025 roku, podobnie jak w minionych dekadach, królują na świątecznych stołach w wielu odsłonach – od najprostszej wersji z koperkiem, przez tradycyjne z cebulą, aż po bardziej wyraziste kompozycje z curry czy w wersji tatarskiej. Wybraliśmy sprawdzone przepisy czytelników, które co roku wracają na świąteczne półmiski.
Śledzie w śmietanie to jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków polskiej Wigilii. W 2025 roku, podobnie jak w minionych dekadach, królują na świątecznych stołach w wielu odsłonach – od najprostszej wersji z koperkiem, przez tradycyjne z cebulą, aż po bardziej wyraziste kompozycje z curry czy w wersji tatarskiej. Wybraliśmy sprawdzone przepisy czytelników, które co roku wracają na świąteczne półmiski.
slo
Śledzie w sosie czosnkowym - jedna z wielu wersji wigilijnego śledzia, dobrze znana na Warmii.
Śledzie w sosie czosnkowym - jedna z wielu wersji wigilijnego śledzia, dobrze znana na Warmii.
Karp w różnej postaci, śledzie, a także potrawy z kapustą dominują na stołach wigilijnych na pograniczu polsko-litewskim. Stałym elementem są także słodkie fafarneski, po litewsku nazywane kucziukai.
Karp w różnej postaci, śledzie, a także potrawy z kapustą dominują na stołach wigilijnych na pograniczu polsko-litewskim. Stałym elementem są także słodkie fafarneski, po litewsku nazywane kucziukai.