Kurczak curry z papryką i szpinakiem

Kurczak curry z papryką i szpinakiem (fot. inf/flickr.com)
apio / DEON.pl

Curry - intrygujący aromat i intensywna barwa. To jedna z najpopularniejszych przypraw egzotycznych. Jest mieszanką sproszkowanych kilku lub kilkunastu przypraw kuchennych, między innymi w jej skład wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana za przyprawę narodową, przez wieki ulepszaną, a niektóre szczególnie wyrafinowane jej zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry, dzięki swemu wspaniałemu aromatowi i barwie szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Doskonale komponuje się z drobiem czy rybami.

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 5 pieczarek
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • kolendra mielona
  • sos sojowy
  • vegeta

Pokroić piersi z kurczaka na kawałki 2x2 cm. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostra papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak zarumieni się.

Dodać wcześniej przygotowane warzywa. Smażyć przez kilka minut.

Podawać z ryżem.

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kurczak curry z papryką i szpinakiem
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.