Kurczak curry z papryką i szpinakiem
Curry - intrygujący aromat i intensywna barwa. To jedna z najpopularniejszych przypraw egzotycznych. Jest mieszanką sproszkowanych kilku lub kilkunastu przypraw kuchennych, między innymi w jej skład wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana za przyprawę narodową, przez wieki ulepszaną, a niektóre szczególnie wyrafinowane jej zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry, dzięki swemu wspaniałemu aromatowi i barwie szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy. Doskonale komponuje się z drobiem czy rybami.
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 5 pieczarek
- kilka liści świeżego szpinaku
- masło
- oliwa z oliwek
- curry
- pieprz
- papryka ostra w proszku
- kolendra mielona
- sos sojowy
- vegeta
Pokroić piersi z kurczaka na kawałki 2x2 cm. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry i równomiernie rozprowadzić na patelni. Wrzucić na patelnię pokrojonego kurczaka, lekko podsmażyć, posypać obficie curry, posypać pieprzem i ostra papryką do smaku. Smażyć, aż kurczak zarumieni się.
Dodać wcześniej przygotowane warzywa. Smażyć przez kilka minut.
Podawać z ryżem.
Skomentuj artykuł