Meksykańska tortilla z kurczakiem
(fot. stewie811/flickr.com)
apio / DEON.pl
- 4 placki tortilla
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 liścei sałaty lodowej
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej
- 2 pomidory
- 1 zielona lub czerwona papryka
- sos taco
- papryka mielona ostra
- sól
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
Mięso pokroić w kostkę, dodać przecisnięty przez praskę czosnek, posypać przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.
Z majonezu, śmietany, keczupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przyrządzić sos.
Następnie mięso usmażyć na oliwie, dodając sos taco, kukurydzę, fasolę.
Tortille podgrzać - zawinąć w folię aluminiową, aby nie wyschły i włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Pokroić pomidory na półplasterki, paprykę na paseczki, porwać sałatę.
Na każdym placku ukłożyć kawałki liścia sałaty, farsz mięsny, pomidory i paprykę, polać sosem. Z jednej strony zawinąć brzeg tortilli, aby nadzienie nie wypadało i zwinąć w rulon.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł