Sałatka z rukoli i rzodkiewek
Zdecydowany, wyrazisty smak rukoli dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych.
(fot. Andrzej Sochacki)
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Rukola, zwana też rokiettą siewną coraz częściej gości na naszych stołach. I dobrze, bo jej zdecydowany, wyrazisty smak dodaje smaku każdej mieszance sałat liściastych. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem cytrynowym, a także jako dodatek do kanapek, makaronów czy pizzy.
Składniki:
- 1 główka rukoli
- 1 główka sałaty zielonej strzępiastej
- kilka rzodkiewek
- sos sałatkowy
- sól
- pieprz
Oczyścić liście rukoli oraz sałaty. Sałatę rozdrobnić. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sałatą, dodać liście rukoli i zalać ulubionym sosem sałatkowym przygotowanym wg przepisu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć na półmisek.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki:123 sałatki i surówki Siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł