Pstrąg z grilla w sosie jogurtowo-ziołowym

Pstrąg z grilla w sosie jogurtowo-ziołowym
Lato rozpieszcza nas piękna pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. (fot. Nordlichter4/flickr.com)
apio / DEON.pl

Lato rozpieszcza nas piękną pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 4 pstrągi
  • bazylia, koperek, szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • masło
  • młode ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • łyżka majonezu
  • pieprz i sól

Przygotować marynatę: do oliwy z oliwek wycisnąć 1/2 cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę pieprzu. Marynaty nie należy solić ponieważ ryba robi się sucha.

Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Zamarynować ryby a następnie przykryć naczynie folią i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Przed pieczeniem do wnętrza każdego pstrąga włożyć łyżkę masła i gałązkę świeżej bazylii, całość posypać solą. Średniej wielkości pstrągi grillować po ok. 4 minuty z każdej strony. Większe ok. 5 - 6 minut. Po upieczeniu przybierać rybę kawałkami cytryny, bazylii lub koperku.

Danie idealnie będzie się komponowało z sosem jogurtowymo - ziołowym. Jogurt naturalny należy zmieszać z majonezem, drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

Doskonałym dodatkiem do pstrąga są młode ziemniaki w kapturkach, pieczone na grillu. Ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i położyć obok głównego żaru na około 40 minut...

Pychotka!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pstrąg z grilla w sosie jogurtowo-ziołowym
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.