Pstrąg z grilla w sosie jogurtowo-ziołowym
Lato rozpieszcza nas piękną pogodą, warto więc cztery ściany kuchni zamienić na grill na świeżym powietrzu. Dziś podsuwamy pomysł na doskonały obiad z grilla. Pyszny pstrąg w sosie jogurtowo-ziołowym w otoczeniu młodych ziemniaczków, wszystko oczywiście prosto z grilla. Smacznego!
Składniki:
- 4 pstrągi
- bazylia, koperek, szczypiorek
- oliwa z oliwek
- cytryna
- masło
- młode ziemniaki
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- pieprz i sól
Przygotować marynatę: do oliwy z oliwek wycisnąć 1/2 cytryny, dodać suszoną bazylię i szczyptę pieprzu. Marynaty nie należy solić ponieważ ryba robi się sucha.
Ryby wypatroszyć i dokładnie umyć. Zamarynować ryby a następnie przykryć naczynie folią i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Przed pieczeniem do wnętrza każdego pstrąga włożyć łyżkę masła i gałązkę świeżej bazylii, całość posypać solą. Średniej wielkości pstrągi grillować po ok. 4 minuty z każdej strony. Większe ok. 5 - 6 minut. Po upieczeniu przybierać rybę kawałkami cytryny, bazylii lub koperku.
Danie idealnie będzie się komponowało z sosem jogurtowymo - ziołowym. Jogurt naturalny należy zmieszać z majonezem, drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Doskonałym dodatkiem do pstrąga są młode ziemniaki w kapturkach, pieczone na grillu. Ziemniaki dokładnie umyć, owinąć w folię aluminiową i położyć obok głównego żaru na około 40 minut...
Pychotka!
Skomentuj artykuł