Grillowane żeberka w pysznej marynacie
Ale jak tu nie dać się skusić doskonałym, chrupiącym żeberkom z grilla?
(fot. found_drama/flickr.com)
apio / DEON.pl
Dziś u nas weekendowo, grillowo i ... kalorycznie. Ale jak tu nie dać się skusić doskonałym, chrupiącym żeberkom z grilla? Tylko nie przesadźmy z ilością!
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych (wybrać ładne porcje z dużą ilością mięsa)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Cebule posiekać.Czosnekprzecisnać przez praskę. Sos sojowy połączyć z musztardą, olejem i przecierem. Dodać czosnek, cebulę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, posmarować marynatą. Owinąć w folię aluminiową, włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Grillować 10 - 15 minut z każdej strony.
Doskonałe!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł