Legendarne babeczki migdałowo-cytrynowe

(fot. Paulina Malczyk)

Szybkie w przygotowaniu i szybkie w zjadaniu, zawsze pyszne oraz mile widziane, babeczki. Mało nakładu pracy i czasu wpływa na ich niesłabnącą popularność.

Poświęcane są im całe książki kucharskie, programy telewizyjne, a nawet tematyczne kawiarnie. Dają niezliczone możliwość twórczej aktywności. Przyjmą wszystkie składniki, byle w odpowiednich proporcjach. Idealne na drugie śniadanie, "coś słodkiego" do kawy, czy popołudniowej herbatki. Dla miłośników małych przyjemności i niespiesznie celebrowanych chwil.

Babeczki migdałowo-cytrynowe

DEON.PL POLECA

Proporcje na 12 sztuk:

  • 1 szklanka mąki (o pojemności 250ml)
  • 70g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno olej, migdały, skórę i sok z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek. Krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy 30 minut.

Karmel

  • 3 łyżki wody
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 100ml śmietanki kremówki

W rondlu z wodą rozpuszczamy cukier, aż do zagotowania. Gdy zacznie bulgotać i nabierać lekko brązowego koloru, dolewamy śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia się bryłek cukru i zgęstnienia. Lekko studzimy i polewamy babeczki. Smacznego!

***

Paulina Malczyk - prowadzi autorskiego bloga o gotowaniu i stylu życia. Uwielbia gotować nocą, pijąc kawę z ulubionego kubka i jedząc sernik. Kolekcjonuje książki kucharskie, które często czyta podróżując.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Legendarne babeczki migdałowo-cytrynowe
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.