Legendarne babeczki migdałowo-cytrynowe
Szybkie w przygotowaniu i szybkie w zjadaniu, zawsze pyszne oraz mile widziane, babeczki. Mało nakładu pracy i czasu wpływa na ich niesłabnącą popularność.
Poświęcane są im całe książki kucharskie, programy telewizyjne, a nawet tematyczne kawiarnie. Dają niezliczone możliwość twórczej aktywności. Przyjmą wszystkie składniki, byle w odpowiednich proporcjach. Idealne na drugie śniadanie, "coś słodkiego" do kawy, czy popołudniowej herbatki. Dla miłośników małych przyjemności i niespiesznie celebrowanych chwil.
Babeczki migdałowo-cytrynowe
Proporcje na 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki (o pojemności 250ml)
- 70g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno olej, migdały, skórę i sok z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek. Krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy 30 minut.
Karmel
- 3 łyżki wody
- 6 łyżki cukru pudru
- 100ml śmietanki kremówki
W rondlu z wodą rozpuszczamy cukier, aż do zagotowania. Gdy zacznie bulgotać i nabierać lekko brązowego koloru, dolewamy śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia się bryłek cukru i zgęstnienia. Lekko studzimy i polewamy babeczki. Smacznego!
***
Paulina Malczyk - prowadzi autorskiego bloga o gotowaniu i stylu życia. Uwielbia gotować nocą, pijąc kawę z ulubionego kubka i jedząc sernik. Kolekcjonuje książki kucharskie, które często czyta podróżując.
Skomentuj artykuł