Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS]

Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS]

Muffiny zawsze wychodzą. Szybko rosną. Z zewnątrz chrupiące, a w środku pulchne. Doskonałe do kawy lub herbaty, gdy nagle pojawią się znajomi i trzeba coś szybko przygotować, bo naprawdę robi się je błyskawicznie. I można do nich dodawać niemal wszystko: owoce, konfitury, budyń, czekoladę, wiórki kokosowe, posiekane orzechy itd.

Na św. Mikołaja i nie tylko, proponuję muffiny megaczekoladowe.
Niżej znajdziecie przepis i informację o naszym muffinowym konkursie.
Przepis
Składniki:
225 g mąki pszennej
25 g kakao
100 g czekolady gorzkiej
130 g drobnego cukru
2 jajka
90 g masła
300 g śmietany kwaśnej 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki przyprawy do piernika (dla tych, którzy lubią)
Wykonanie:

Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu

Osobno mieszamy ze sobą składniki suche i składniki mokre.
W jednym naczyniu mąkę należy wymieszać z kakao, posiekaną czekoladą, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. 
W większym naczyniu ubić jajka, dodać roztopione masło, śmietanę i wszystko zmiksować.  
Następnie składniki suche przesypać do składników mokrych i wymieszać. Z początku będzie się wydawać, że ciasto jest za gęste, ale takie właśnie ma być, nie lejące, lecz tłuste i gęste. Trzeba cierpliwie mieszać, najlepiej łyżką drewnianą, albo w robocie kuchennym. 

Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 1

Wcześniej przygotować formę na 12 muffinów (mnie mieści się porcja ciasta z przepisu) i wyłożyć ją papierowymi papilotkami. Można użyć też foremki, ale nie same papierowe papilotki. Wszystko zależy od tego, czy chcemy większe muffiny, ale nie zawsze o "idealnych" kształtach, czy mniejsze. Jeśli mniejsze, to trzeba większą formę.  Nałożyć ciasto łyżką mniej więcej do ¾ wysokości papilotek.

Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 2

Wstawić do piekarnika nagrzanego w termoobiegu do 170 stopni, a bez termoobiegu do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Wcześniej można sprawdzić do suchego patyczka.

Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 3

A teraz można już podziwiać i próbować efekty:
Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 4
Życzymy smacznego i zapraszamy do udziału w konkursie
Konkurs - "Twoje nieziemskie muffiny"
Zapraszamy was do udziału w naszym świątecznym konkursie.
Co należy zrobić:
- przygotuj muffinki według własnego sprawdzonego przepisu
- zrób zdjęcie swoim wypiekom
- wyślij przepis i fotografię na adres mailowy: nieziemskiemuffiny@deon.pl
- czekamy na twojego maila do 21 grudnia
Co można wygrać:
- jedną z fantastycznych książek autorstwa s. Anastazji oraz nagrodę niespodziankę
Czekamy na wasze muffinowe cuda!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC, Sławomir Rusin

Przez żołądek do serca. Miliony razy

Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła,...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS]
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.