Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS]
Muffiny zawsze wychodzą. Szybko rosną. Z zewnątrz chrupiące, a w środku pulchne. Doskonałe do kawy lub herbaty, gdy nagle pojawią się znajomi i trzeba coś szybko przygotować, bo naprawdę robi się je błyskawicznie. I można do nich dodawać niemal wszystko: owoce, konfitury, budyń, czekoladę, wiórki kokosowe, posiekane orzechy itd.
Na św. Mikołaja i nie tylko, proponuję muffiny megaczekoladowe.
Niżej znajdziecie przepis i informację o naszym muffinowym konkursie.
Przepis
Składniki:
225 g mąki pszennej
25 g kakao
100 g czekolady gorzkiej
130 g drobnego cukru
2 jajka
90 g masła
300 g śmietany kwaśnej 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki przyprawy do piernika (dla tych, którzy lubią)
Wykonanie:
![Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2016/12/5/142f02097b5a6158044e75d136d41d51/jpg/deon/preview/_dsc5072-2.webp)
Osobno mieszamy ze sobą składniki suche i składniki mokre.
W jednym naczyniu mąkę należy wymieszać z kakao, posiekaną czekoladą, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą.
W większym naczyniu ubić jajka, dodać roztopione masło, śmietanę i wszystko zmiksować.
Następnie składniki suche przesypać do składników mokrych i wymieszać. Z początku będzie się wydawać, że ciasto jest za gęste, ale takie właśnie ma być, nie lejące, lecz tłuste i gęste. Trzeba cierpliwie mieszać, najlepiej łyżką drewnianą, albo w robocie kuchennym.
![Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 1](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2016/12/5/83fa73007d0ea87a287cbebaa8613c7f/jpg/deon/preview/_dsc5083-2.webp)
Wcześniej przygotować formę na 12 muffinów (mnie mieści się porcja ciasta z przepisu) i wyłożyć ją papierowymi papilotkami. Można użyć też foremki, ale nie same papierowe papilotki. Wszystko zależy od tego, czy chcemy większe muffiny, ale nie zawsze o "idealnych" kształtach, czy mniejsze. Jeśli mniejsze, to trzeba większą formę. Nałożyć ciasto łyżką mniej więcej do ¾ wysokości papilotek.
![Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 2](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2016/12/5/85b7747807c6e247fc8fab28709a4298/jpg/deon/preview/_dsc5086.webp)
Wstawić do piekarnika nagrzanego w termoobiegu do 170 stopni, a bez termoobiegu do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Wcześniej można sprawdzić do suchego patyczka.
![Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 3](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2016/12/5/7df42c06ddfdc1bd42a2cdc96e11b2cf/jpg/deon/preview/_dsc5090-2.webp)
A teraz można już podziwiać i próbować efekty:
![Nieziemskie muffiny ojca dyrektora [PRZEPIS I KONKURS] - zdjęcie w treści artykułu nr 4](https://static.deon.pl/storage/image/core_files/2016/12/5/c807340f4fb542f25d92d29a01f06518/jpg/deon/preview/_dsc5107-2.webp)
Życzymy smacznego i zapraszamy do udziału w konkursie
Konkurs - "Twoje nieziemskie muffiny"
Zapraszamy was do udziału w naszym świątecznym konkursie.
Co należy zrobić:
- przygotuj muffinki według własnego sprawdzonego przepisu
- zrób zdjęcie swoim wypiekom
- wyślij przepis i fotografię na adres mailowy: nieziemskiemuffiny@deon.pl
- czekamy na twojego maila do 21 grudnia
Co można wygrać:
- jedną z fantastycznych książek autorstwa s. Anastazji oraz nagrodę niespodziankę
Czekamy na wasze muffinowe cuda!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.


Skomentuj artykuł