Łosoś w ziołowej skorupce

(fot. elana's pantry / flickr.com)
kz

Przepis na łososia w ziołowej skorupce.

SKŁADNIKI:

  • 4 filety ze świeżego łososia norweskiego ze skórą (po 20 dag)
  • pęczek świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek, estragon)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

DEON.PL POLECA


Tymianek posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łososia umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie z czosnkiem oraz tymiankiem cytrynowym.

Oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 2 godz.
Zioła zblanszować we wrzątku przez 30 s, po czym zanurzyć w zimnej wodzie.

Zmiksować je na gładką masę, osączyć na sitku z nadmiaru wody, wymieszać z bułką tartą i łyżeczką oliwy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Łyżkę oliwy rozprowadzić na tacce aluminiowej, ułożyć na niej łososia skórą do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i zmiksowanymi ziołami.

Łososia przykryć od góry drugą tacką aluminiową i piec ok. 10 min.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Łosoś w ziołowej skorupce
Komentarze (2)
K
krzycho
26 marca 2014, 23:30
Nie rozumiem dlaczego łosoś musi być norweski? Czyżby hodowlany był lepszy? :)
A
Adam
19 stycznia 2014, 12:20
Przygotowanie <a href="http://www.mojeprzepisy.pl/Przepisy/ryby_i_owoce_morza/1/">ryby</a> jest często czasochłonne i wymaga nakładu pracy, ale smak niezapomniany :)