Makaron z suszonymi pomidorami

fot. Andrzej Sochacki

Makaron z suszonymi pomidorami to idealny pomysł na letni obiad albo kolację. Sprawdzony przepis proponuje niezastąpiona siostra Anastazja.

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu (rurki)
  • 1/2 kg liści szpinaku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

DEON.PL POLECA

Liście szpinaku oczyścić, pokroić i przelać wrzątkiem. Pomidory pokroić w drobne paski. Oliwę ze słoika rozgrzać i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilę poddusić, dodać sparzony szpinak i po chwili - pokrojone pomidory.

Następnie przyprawić do smaku bazylią i oregano. Do makaronu - ugotowanego zgodnie z przepisem - dodać podsmażone pomidory oraz 2 łyżki parmezanu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem wierzch posypać pozostałym serem. Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga specjałów Siostry Anastazji".

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Makaron z suszonymi pomidorami
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.