Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji

(fot. sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Ciasto francuskie czyli ciasto listkowe pojawiło się na terenach polskich co najmniej w XVII wieku (na Kaszubach). Stało się bardzo popularne w Polsce po wizycie Napoleona Bonaparte w Gdańsku w roku 1807. Dziś makowiec na cieście francuskim wprost od siostry Anastazji.
Składniki:
CIASTO:
  • 30 dag masła,
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki wody,
  • na końcu noża proszek do pieczenia.
Masa:
  • 30 dag maku,
  • 6 żółtek,
  • 15 dag orzechów krojonych,
  • 11 dag rodzynek,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 9 białek,
  • olejek migdałowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
CIASTO:
1. Ze składników zagnieść ciasto.
2. Podzielić na 2 części.

MAK:
1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem.
3. Dodawać mak, resztę składników, mieszając.
4. Ubić pianę z białek i wymieszać z resztą.

Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto - mak - ciasto.
Piec w temp. 180-200 st.C przez 40-50 min.

Przepis pochodzi z książki: 103 Ciasta Siostry Anastazji
DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji
Komentarze (1)
CF
Ciasto FRANCUSKIE?
6 stycznia 2014, 12:00
Ale to nie jest przepis na ciasto francuskie: ono jest znacznie bardziej skomplikowane (przełożenie masłem ogniecionego wcześniej ciasta, kilkakrotne składanie i wałkowanie). To przepis na ciasto kruche.