Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji
(fot. sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Ciasto francuskie czyli ciasto listkowe pojawiło się na terenach polskich co najmniej w XVII wieku (na Kaszubach). Stało się bardzo popularne w Polsce po wizycie Napoleona Bonaparte w Gdańsku w roku 1807. Dziś makowiec na cieście francuskim wprost od siostry Anastazji.
Składniki:
CIASTO:
- 30 dag masła,
- 30 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki wody,
- na końcu noża proszek do pieczenia.
Masa:
- 30 dag maku,
- 6 żółtek,
- 15 dag orzechów krojonych,
- 11 dag rodzynek,
- 30 dag cukru pudru,
- 9 białek,
- olejek migdałowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
CIASTO:
1. Ze składników zagnieść ciasto.
2. Podzielić na 2 części.
1. Ze składników zagnieść ciasto.
2. Podzielić na 2 części.
MAK:
1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem.
3. Dodawać mak, resztę składników, mieszając.
4. Ubić pianę z białek i wymieszać z resztą.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto - mak - ciasto.
Piec w temp. 180-200 st.C przez 40-50 min.
Przepis pochodzi z książki: 103 Ciasta Siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł