Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji

Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji
(fot. sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Ciasto francuskie czyli ciasto listkowe pojawiło się na terenach polskich co najmniej w XVII wieku (na Kaszubach). Stało się bardzo popularne w Polsce po wizycie Napoleona Bonaparte w Gdańsku w roku 1807. Dziś makowiec na cieście francuskim wprost od siostry Anastazji.
 
 
 
 
Składniki:
CIASTO:
  • 30 dag masła,
  • 30 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki wody,
  • na końcu noża proszek do pieczenia.
Masa:
  • 30 dag maku,
  • 6 żółtek,
  • 15 dag orzechów krojonych,
  • 11 dag rodzynek,
  • 30 dag cukru pudru,
  • 9 białek,
  • olejek migdałowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
 
CIASTO:
1. Ze składników zagnieść ciasto.
2. Podzielić na 2 części.

MAK:
1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem.
3. Dodawać mak, resztę składników, mieszając.
4. Ubić pianę z białek i wymieszać z resztą.

Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto - mak - ciasto.
Piec w temp. 180-200 st.C przez 40-50 min.

 
Przepis pochodzi z książki: 103 Ciasta Siostry Anastazji

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Makowiec na cieście francuskim siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.