Na śniadanie pyszny hummus

(fot. pixabay)
kz

Hummus to tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu. Pochodzi ona z Libanu, ale cieszy się dużą popularnością również w kuchni żydowskiej. Potrawa ta zawiera w sobie pastę z ciecierzycy, oraz pastę sezamową. Można podawać z pitą lub warzywami.

Składniki:

  • puszka cieciorki około 400g
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 3 łyżki stołowe Tahini (można kupić gotową pastę, lub zmiksować prażony sezam z oliwą na gładką))
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • 2-3 łyżki stołowe wody
  • szczypta sproszkowanej papryki do ozdoby

Sposób wykonania:

Do miski wkładamy pastę Tahini z sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, dodajemy czosnek, kumin i sól, miksujemy kolejny raz.

Dodajemy pół puszki przepłukanej cieciorki i po zmiksowaniu kolejną porcję pozostałej.

Miksujemy 2 minuty, żeby pasta była gładka i jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki wody.

Hummus serwujemy na płaskim talerzu, polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku.

Możemy podawać z pitą, lub warzywami na patelni.

Dobrego dnia!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Na śniadanie pyszny hummus
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.