Na śniadanie pyszny hummus
(fot. pixabay)
kz
Hummus to tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu. Pochodzi ona z Libanu, ale cieszy się dużą popularnością również w kuchni żydowskiej. Potrawa ta zawiera w sobie pastę z ciecierzycy, oraz pastę sezamową. Można podawać z pitą lub warzywami.
Składniki:
- puszka cieciorki około 400g
- sok z jednej dużej cytryny
- 3 łyżki stołowe Tahini (można kupić gotową pastę, lub zmiksować prażony sezam z oliwą na gładką))
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
- 2-3 łyżki stołowe wody
- szczypta sproszkowanej papryki do ozdoby
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy pastę Tahini z sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, dodajemy czosnek, kumin i sól, miksujemy kolejny raz.
Dodajemy pół puszki przepłukanej cieciorki i po zmiksowaniu kolejną porcję pozostałej.
Miksujemy 2 minuty, żeby pasta była gładka i jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki wody.
Hummus serwujemy na płaskim talerzu, polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku.
Możemy podawać z pitą, lub warzywami na patelni.
Dobrego dnia!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł