Na śniadanie pyszny hummus

Na śniadanie pyszny hummus
(fot. pixabay)
kz

Hummus to tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu. Pochodzi ona z Libanu, ale cieszy się dużą popularnością również w kuchni żydowskiej. Potrawa ta zawiera w sobie pastę z ciecierzycy, oraz pastę sezamową. Można podawać z pitą lub warzywami.

Składniki:

  • puszka cieciorki około 400g
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 3 łyżki stołowe Tahini (można kupić gotową pastę, lub zmiksować prażony sezam z oliwą na gładką))
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • 2-3 łyżki stołowe wody
  • szczypta sproszkowanej papryki do ozdoby

Sposób wykonania:

Do miski wkładamy pastę Tahini z sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę, dodajemy czosnek, kumin i sól, miksujemy kolejny raz.

Dodajemy pół puszki przepłukanej cieciorki i po zmiksowaniu kolejną porcję pozostałej.

Miksujemy 2 minuty, żeby pasta była gładka i jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki wody.

Hummus serwujemy na płaskim talerzu, polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku.

Możemy podawać z pitą, lub warzywami na patelni.

Dobrego dnia!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Na śniadanie pyszny hummus
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.