Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Szybki i łatwy sposób na obiad dla dwóch osób lub całej rodziny! Przepis na coś zdrowego i pożywnego, co na pewno urozmaici Twoją dietę. Przygotowanie całego posiłku zajmie Ci około 30 minut.
Przygotuj:
Szpinak:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kostkę sera favita
- 2 ząbki czosnku
Szpinak wkładamy do garnka na duży ogień i czekamy aż się rozmrozi. Czekamy aż woda zupełnie wyparuje, od czasu do czasu mieszając.
Po 5 minutach gotowania szpinaku na duzym ogniu, wciskamy 2 ząbki czosnku oraz dodajemy pół kostki sera favita. Szpinak zostawiamy na małym ogniu. Ser rozdrabniamy, tak by nie pozostawić większych grudek.
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki dodajemy w kolejności zapisanej powyżej. Całość miksujemy, do usyskania rzadkiego ciasta, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
(Z tej ilości ciasta, usmażymy około 10 naleśników)
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 lub 4 ząbki czosnku (w zależności od upodobania)
- szczypta pieprzu
- można dodac suszony koperek
Czosnek wyciskamy, dodajemy reszte składników. Całość mieszamy.
Skomentuj artykuł