Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

(fot. by Jan Kraus/flickr.com)
mag.s

Szybki i łatwy sposób na obiad dla dwóch osób lub całej rodziny! Przepis na coś zdrowego i pożywnego, co na pewno urozmaici Twoją dietę. Przygotowanie całego posiłku zajmie Ci około 30 minut.

Przygotuj:

DEON.PL POLECA

Szpinak:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 kostkę sera favita
  • 2 ząbki czosnku

Szpinak wkładamy do garnka na duży ogień i czekamy aż się rozmrozi. Czekamy aż woda zupełnie wyparuje, od czasu do czasu mieszając.

Po 5 minutach gotowania szpinaku na duzym ogniu, wciskamy 2 ząbki czosnku oraz dodajemy pół kostki sera favita. Szpinak zostawiamy na małym ogniu. Ser rozdrabniamy, tak by nie pozostawić większych grudek.

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki dodajemy w kolejności zapisanej powyżej. Całość miksujemy, do usyskania rzadkiego ciasta, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

(Z tej ilości ciasta, usmażymy około 10 naleśników)

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 lub 4 ząbki czosnku (w zależności od upodobania)
  • szczypta pieprzu
  • można dodac suszony koperek

Czosnek wyciskamy, dodajemy reszte składników. Całość mieszamy.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Komentarze (3)
21 grudnia 2014, 16:16
Ja do szpinaku polecam dodać imbiru i gałki muszkatałowej. Dodatkowo taki szpianak robię z zasmażką z dodatkiem cebuli i odrobiny vegety lub kostki rosołowej. 
J
ja
6 grudnia 2014, 22:32
Ja zrobiłam już wczoraj. Do szpinaku wkruszyłam kostkę rosołową bo wydawał się bez smaku. Poza tym palce lizać
Weronika
25 listopada 2014, 17:13
Ciekawy przepis. Wypróbuję w tym tygodniu, a później podzielę się wrażeniami mojej rodziny.